Donald J. Trump vyhrál americké volby a nyní do prakticky prvního globálního prezidenta planety projektují své představy, obavy, naděje nekonečné zástupy lidí. Ano, máme prvního prezidenta planety. Protože tyhle volby ukázaly, jak je svět ve skutečnosti malý a propojený. A jak lidé hluboce vnímají ohrožení míru. A brzkou a hrozící válku na hranicích s Ruskem. …


Trump vyhrál volby proto, protože dal jasně najevo respekt k Putinovi. Pro všechny, kdo ho volili, to byla jasná zpráva. Tenhle chlápek nebude chtít válku.

Je možná divnej, fanfarón, má hrozný účes, velkopanské chování, nablýskaný pozlacený hotely, ale na tanky kašle. On je obchodník. A byznysmen.

Lidé zvolili dobře. Zatímco v Česku a jinde stále ještě krmí média a umělci polis nesmyslnými mýty o zářivé demokracii a úspěšném Západu, Západ a především Spojené státy zápasí o každodenní holou existenci. Rozmáchlá teritoriální politika, podpořená vojenskou a zpravodajskou agendou umožnila po pádu berlínské zdi Státům stát se jediným světovým hegemonem. Opanovat politicky a později i hospodářsky prostor celého světa a celému světu nejprve dobrovolně a později násilím vnutit svou vizi, jak by svět měl vypadat. Dolar jako hlavní světová měna. Suroviny jsou majetkem a výsostným zájmem Ameriky. Americká demokracie je doporučeným systémem pro celou planetu. Jak to dopadlo, vidíme všichni. Nedopadlo.

Zatímco Amerika investovala nesmírné prostředky do upevňování svého vlivu a strategických pozic pro příští možné rozšiřování, doma začala rychle chátrat. Není divu, každá i menší válčička, natož regulérní válka stojí nepředstavitelné peníze. Státy navíc platí za dovoz surovin, hlavně ropy, astronomické částky (600 miliard dolarů ročně jen za ropu). Díky módě outsourcingu americké podniky takřka vybagrovaly z těla vlastních korporací a firem střední a nižší střední manažerský stav. Úbytek platů, know-how, které tato třída vytváří a opatruje, se krátkodobě projevil v lepších bilancích. Supermanažeři a nejvyšší šéfové korporací si mohli vyúčtovat extrémní bonusy. Ale přesun výrobních a vývojových kapacit na dálný východ se, jak se ukazuje s časovým rozlišením, obrátil proti jejím apologetům. Asijské firmy se vrátily na americký trh a skoupily a skupují oslabené americké značky. Jakoby všichni zapomněli na jednoduché pravidlo, že tam kde je práce, je zároveň i život.

Navíc, tahle entropie, řízená pouze dravčími zájmy bank, korporací a nenasytných investorů tu či onde vybublá v pořádnou ránu. Jednou je to hypoteční krize, jindy internetová bublina, někdy přepákované deriváty, jindy další kolo ropné války.

Trump tohle ví. Jako správný krizový manažer má plán a rovnou jej srozumitelně komunikuje. Mluví o tom, že donutí americké korporace se vrátit domů. Nabídne jim nižší daně. A na zboží vyrobené jinde uvalí cla. Nejde o obchodní válku, jde o to, dostat průmysl zpátky do kondice. Jako člověk, který sám stál ve svém životě před bankrotem má přesně ty potřebné schopnosti, které v tuhle chvíli Amerika potřebuje.
Trump chce stavět dálnice. Není divu. Americká infrastruktura je zanedbaná. Dálnice, dopravní infrastruktura, vlaky, elektřina, síťová vedení. Ale také nemocnice, školy, veřejné budovy, nádraží a metro. Na stát se v Americe dlouho kašlalo.

Takže přichází nesmírně potřebná změna.

Navíc Trump má buď rozum, nebo má štěstí.

Z hlediska ekonomických cyklů je obnova a nástup nové infrastuktury horkým tématem počátku dlouhého cyklu. Trump přichází přesně a v přesný moment.

Je to první politik na světě, který globálně ohlašuje a spouští nástup nové vlny. Hlavním tématem nové vlny bude rekonverze a rekonstrukce světa. Cílem je přestavět svět na půdorysu toho starého. Dát staré konstrukci světa nový smysl. Novou funkci.

Když tuhle vzletnou formulaci zjednoduším, tak si to představte tak, jako by ve vašem městě někdo dal těm nevzhledným, opuštěným a dysfunkčním barabiznám nový účel. Opatřil je soláry, změnil jejich funkci a smysl, tak, aby nově sloužily novému účelu.

Netřeba stavět dál do krajiny, netřeba dobývat dalších zemí. Je třeba obnovit města a civilizaci v jejich původních obrysech. Vtipně, moderně, chytře, levně.. možná i krásně.

Vtipné je, že tuto vizi startuje prezident Spojených států. Přesně v tradici Ameriky. Být první na světě a být nejmodernější. A nejlepší.