Pilot německého kontingentu NATO na estonské základně Amari Swen Jacob vypověděl novinám The Washington Post o setkání s ruskými kolegy nad neutrálními vodami Baltského moře. Podle slov pilota má zvýšené napětí ve vztazích mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí praktický efekt na vojenské piloty — existuje větší možnost setkání ve vzduchu s ruskými kolegy.


„Piloti někdy prolétávají na vzdálenost menší než deset metrů od ruských letounů. To je dostatečně blízko, abyste mu rukou zamávali nebo mu ukázali prostředníček, jak to nedávno udělal jeden ruský pilot.

Asi moc koukal na akční filmy," řekl Jacob.

Jsou ale momenty, které pomáhají snížit napětí. Jednou se pilot z Ruska spojil s kolegou s pomocí rádia, aby mu popřál k Vánocům, dodal německý voják.

„Oni (němečtí piloti — red.) vědí, co se stane, když udělají nějakou hloupost, a já si myslím, že Rusové to také vědí," myslí si Swen Jacob.

Swen Jacob dříve v komentáři na obvinění představitelů z Finska a Estonska na ruskou adresu pro německé noviny Bild zdůraznil, že ani jedno ruské letadlo nepřelétalo ani nad mateřskou částí, ani nad ostrovy Finska a Estonska.

Pilot také zmínil, že během služby v Estonsku neviděl ani jeden nepřátelský manévr ze strany kolegů z Ruska.

Zdroj: sputniknews.com