Návrh na zavedení bezletové zóny nad Aleppo, který se aktivně diskutuje u britských a amerických politiků, na první pohled vypadá lákavě, píše Jonathan Steele, komentátor The Guardian.  Podle jeho názoru ale realizace této myšlenky může přerůst do totálního konfliktu Západu a Ruska. Koneckonců, Moskva a Damašek se nevzdají pokorně svého "monopolu" na syrskou oblohu. A džihádisti se jen třesou na to, aby se dva Satani – Rusko a USA – do sebe pustili.


V roce 1991, Spojené státy a Spojené království úspěšně vyhlásily bezletovou zónu v severním Iráku na ochranu Kurdů. Ale v té době už byly ve válce se Saddámem Husajnem a porazily ho v Kuvajtu. „Opovrhovaný a izolovaný" irácký prezident byl sám na mezinárodní scéně. Ani Rusko, ani arabští spojenci mu nepomohli. A poslední věc, kterou chtěl, byla další konfrontace se USA.

O zřízení bezletové zóny (navzdory tomu, že tento krok nebyl schválen Radou bezpečnosti OSN) nepředstavoval pro Brity nebo Američany nebezpečí. Saddám nekladl velký odpor a žádné letadlo koalice nebylo sestřeleno.

Ale Sýrie není tento případ, zdůrazňuje autor. Syrské letectvo nehodlá zastavit svoji kampaň na zničení soupeře v Aleppu. Asad cítí, že získal výhodu, a má v úmyslu vybojovat největší město v zemi.

„Ale mnohem důležitější je, že je také Rusko aktivní ve vzduchu,“ zdůrazňuje Steele. „Jednostranné zavedení bezletové zóny (která nikdy nedostane mandát Rady bezpečnosti) bude vyhlášením války Rusku a Asadovi."