S tím, jak Washington přeřazuje v protiruské rétorice na 11 stupeň, to vypadá, že Vladimir Putin, nechce jen tak čekat, co udělá dál. Jak hlásí Reuters, Rusko uvažuje o plánech na obnovu vojenských základen ve Vietnamu a na Kubě, které sloužívaly jako opory sovětské globální vojenské moci za Studené války. Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2001 nařídil stažení se z Kuby a z Vietnamu, jelikož se se Spojenými státy snažil posílit vztahy.


Během napětí kvůli Sýrii a Ukrajině se ale americko-ruské vztahy propadly na nejnižší bod od časů Studené války a s tím, jak John Kerry vykřikuje, že Rusko páchá „válečné zločiny“ a každičký zneoconovatělý Američan sešikovaný za Hillbamou prohlašuje Putina (s Asadem) za ‚satana‘, tak v pátek ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že ruské ozbrojené síly uvažují možnost obrození svých základen ze sovětské éry.

Náměstek ministra obrany v pátek zákonodárcům řekl, že ministerstvo uvažuje o možnosti zřízení vzdálených předmostí daleko od ruských hranic.

Při odpovědích na otázky zákonodárců, zda by se vojáci mohli vrátit na Kubu a do Vietnamu, Pankov řekl, že vojáci „revidují“ rozhodnutí o stažení se odsud, nenabídl ale nic konkrétního. „Co se týče naší přítomnosti na vzdálených předsunutých pozicích, tak na tom pracujeme,“ řekl.

Uprostřed zhoršujících se vztahů se Západem začínají vojáci kout plány na obnovu své globální vojenské přítomnosti. Jedinou námořní zásobovací stanicí z časů Sovětského svazu je teď malá základna v syrském přístavu Tartus.