Filipínský prezident Rodrigo Duterte vyvolal další skandál, kdy srovnal sebe s Adolfem Hitlerem, oznámila agentura Reuters. V svém vystoupení před novináři Duterte prohlásil, že někteří kritici dělají z něho „Hitlerova bratrance“. Poznamenal, že Hitler zabil miliony Židů a řekl: „Na Filipínách jsou tři miliony narkomanů. Byl bych šťastný, kdybych je zabil. Když mělo Německo Hitlera, tak Filipíny mají…" Udělal pauzu a ukázal na sebe, oznámila agentura.


Nebylo to zdaleka první nejednoznačné prohlášení filipínského předáka. V předvečer summitu G20 v Číně nazval prezidenta USA Baracka Obamu „čubčím synem", a pak „poslal k čertu" Evropskou unií po rezoluci, v níž odsoudila jeho metody boje proti obchodu s narkotiky.

Duterte, který byl zvolen za prezidenta v květnu, se vyslovil pro rozsáhlý boj s narkomany a s těmi, kdo zakázané látky prodávají. Podle informace policie, po nástupu Duterte do funkce bylo v zemi zabito asi 2,4 tisíce lidí spojených s obchodem s narkotiky. Světová veřejnost nejednou odsoudila metody boje proti zločinnosti užívané na Filipínách.