Podle amerického politického a ekonomického pozorovatele Paula Craiga Robertse Rusko ustoupilo od vítězství nad teroristy, které mělo na dosah ruky v Sýrii, když souhlasilo s příměřím.  Autor tvrdí, že Vladimir Putin špatně vykalkuloval spolupráci s Washingtonem a Ankarou, jejíž vojáci provedli invazi do Sýrie.


Ruská vláda klame sama sebe „fantazií“, že Moskva a Washington mají společnou příčinu k boji s IS. Kreml dokonce souhlasil se „lží" Západu, že slupiny IS působící pod různými názvy, jsou „umírněnou opozicí", která je oddělena od extremistů. Podle tvrzení Robertse, Kreml souhlasil s příměřím doslova „na pokraji vítězství", aby Washington mohl znovu vyzbrojit teroristy a připravovat na vstup do konfliktu síly Spojených  států a NATO. Kromě toho ruské úřady předpokládaly, že v důsledku neúspěšného převratu, Ankara přestane podporovat IS a bude spolupracovat s Moskvou.

Ruská strana se podle Robertse tím, že se snažila nebo se dokonce „zoufale" pokusila se uzavřít dohodu s Washingtonem, sama oklamala. Roberts připomíná článek Finiana Cunninghama ze Strategic Culture Foundation, která uvádí, že pod záminkou boje proti IS Washingtonu napadl severní Sýrii. Nyní je Sýrie rozdělena do několika částí, a lež o „umírněné opozice" se bude podporovat na Američany a Turky na jimi okupovaných územích, aby se válka proti Sýrii protahovala tak dlouho, jak to jen Washington bude chtít. Na druhé straně, západní „presstituti" píší, že turecká a americká vojska neokupují Sýrii, ale bojují s IS.

Vzhledem k tomu, že ve válce v Sýrii bojují američtí a turečtí vojáci (a brzy mají být připojeni vojáci z jiných zemí NATO), bude pro neokonzervativce spousta příležitostí vyprovokovat konflikt s Ruskem, míní Paul Craig Roberts. V případě vítězství Trumpa v prezidentských volbách chtějí neokonzervativci zatáhnout Spojené státy do války, která vylučuje kompromis s Ruskem.

Autor zpochybnil upřímnost snahy amerického ministra zahraničí Johna Kerry ustanovit příměří v Sýrii. Ale i kdyby tato politika byla upřímná, Roberts tvrdí, že nemůže vzdorovat neokonzervativcům a válečným štváčům. „Prezident Obama je slabý, a proto byl oligarchy zvolen. Osoba bez zkušeností a znalostí je  vynikajícím nástrojem oligarchie," zdůrazňuje Roberts. Konstatuje nekonečnou důvěřivost Američanů a vídí v tom důvod, proč hrstka neokonzervativců může snadnou zatáhnout své „stádo" do nekonečných válek.