V sobotu večer svolalo Rusko mimořádné zasedání RB OSN kvůli leteckému útoku mezinárodní koalice v čele s USA, který si vyžádal smrt 62 vojáků, zranění utrpělo asi sto lidí. Letadla mezinárodní koalice zasadila čtyři údery syrské armádě Před zahájením schůzky, kdy se stálý zástupce RF již nacházel v konsultační síni, vyšla stálá zástupkyně USA k novinářům a označila ruskou iniciativu ohledně svolání zasedání za „cynický a pokrytecký kousek."


Čurkin informoval novináře o „podivném" chování Powerové.

„Když jsme se sešli ke konsultaci, začal jsem mluvit o svém znepokojení s členy Rady, ale neposlouchala mne a vyšla k novinářům, začala kritizovat a nadávat Rusku, dokonce za to, že jsme svolali toto zasedání," řekl.

Podle Čurkina přišla Powerová do síně již po jeho projevu a prohlásila, že „nemá zájem o to, co budu mluvit, že to všechno je trik apod."

„Je to naprosto bezprecedentní a vyzývavý postoj. V této situaci jsem rovněž ztratil zájem o to, jak bude obviňovat nás ze všech smrtelných hříchů, a také jsem odešel. Zůstaly tam naše delegace," sdělil ruský zástupce.

Zacharovová poradila na svém účtu na Facebooku, aby si Powerová promluvila v Sýrii nikoli s příslušníky teroristické fronty Džabhát an-Nusrá (zakázaná v Rusku) anebo s představiteli umírněné opozice, o dodávkách humanitární pomoci které „tolik pečuje Washington," ale s prostými občany.