Americké zpravodajské služby rozšiřují špionážní operace proti Rusku ve větším měřítku, nejvíce od konce studené války, potvrdil jeden z úředníků pro Washington Post. Mobilizace zahrnuje tajné agenty CIA,  National Security Agency cyberespionage, družicové systémy a další zpravodajská aktiva. Přesunují se špionážní služby směrem na Rusko, před tím byla jejich pozornost upřena na teroristické hrozby v amerických válečných zónách.


Posilování je součástí úsilí k obnově pozic zpravodajských služeb USA v době, kdy se Rusko snaží stát opět globální mocnosti. Během uplynulých dvou let byly Spojené státy překvapeny agresí Moskvy, včetně připojení Krymu, jeho zásahu do války v Sýrii a podezření z role hackerských operací proti Spojeným státům a Evropě.

Kritici tvrdí, že americké zpravodajské služby byly příliš pomalé při sběru dat proti Rusku a pozdě reagovali na jeho provokace v zahraničí, opakovaně umožňující Putinovi, aby získal navrch.

Bývalí američtí zpravodajští představitelé zapojení do špionážních operací proti Rusku nesouhlasí s tím, že Putinovy motivace jsou konzistentní a jasné – kultivovat postavení své země jako globálního soupeře Spojených států, destabilizovat západní vlády, Moskva zkouší své protivníky, jak odpoví na její akce.

"Co v podstatě Moskva dělá, je sondování a říká: " Jak daleko můžu tlačit? Kolik mohu získat? ', "vysvětlil  Steven L. Hall, bývalý důstojník CIA, který byl zodpovědný za dohled nad operacemi v Rusku a bývalém Sovětském svazu.