USA nezruší sankce proti Rusku do té doby, dokud nebudou vyplněny minské dohody, způsoby implementace dohod budou vyjasněny v nejbližších týdnech, prohlásil prezident USA Barack Obama na tiskové konferenci v čínském Chang-čou. „Máme minské dohody… ty se ovšem neplní. Dal jsem jasně najevo, že dokud nebudou vyplněny, USA nebudou rušit sankce (vůči Rusku)," prohlásil Obama, když mluvil o setkání s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem.


„Pro obě strany je důležité využít možnosti v nejbližších týdnech, abychom finalizovali dokument a pochopili sled událostí, s jejichž pomocí bude dokument realizován," prohlásil Obama.

Pro obnovení vztahů s Ruskem musí USA rozhodnout mimo jiné i o zrušení sankcí a snažit se o nacházení kompromisů, prohlásil prezident Ruska Vladimir Putin během tiskové konference po fóru G20.

„Existuje, jak diplomaté hovoří, podstatná, udržovatelná část našich vztahů. Pokud oni podnikají kroky směřující ke zhoršení našich vztahů… Pokud ale chtějí vztahy obnovit, tak je očividné, že musí zrušit své rozhodnutí, a hotovo. A jak to bude uděláno, v jaké formě — to je nakonec už druhá otázka. Hlavní je řešit problém v jeho podstatě. A snažit se neřešit vznikající problémy výhradně ve svůj prospěch, v každém případě, tak, jak dnešní vláda tenhle prospěch chápe, a snažit se o hledání kompromisů, které by reflektovaly zájmy obou spolupracujících stran," řekl Putin. „Pokud budeme pracovat na tomto základě s jakoukoli zemí, včetně Spojených států, budeme se snažit o to, abychom vždy, nakolik to jen bude možné, dosahovali těchto kompromisů. A nejen k naší radosti, ale i ve prospěch našich partnerů, protože jinak není možné spolupracovat. Já bych si přál, aby i naši partneři ve Státech nakonec přistupovali k nám s takovým přístupem, a hotovo," dodal prezident.