Před necelým týdnem jsme varovali, že „dnes Atény, zítra Madrid,“ a opravdu, lidé ve Španělsku v Madridu osmělení úspěchem Syrizy v Řecku se vyhrnuli po desetitisících na demonstraci svolanou buřičskou španělskou levicovou stranou Podemos. Jak hlásí Independent, Podemos, což znamená „můžeme“, se během několika měsíců od svého založení v létě 2014 vymrštila na první místo v průzkumech. Teď je v mnohých průzkumech veřejného mínění jak před centro-pravicovou Lidovou stranou, tak před centro-levicovou španělskou Socialistickou stranou pracujících.


K politice Podemos patří základní nepodmíněný příjem, vyšší demokracie, rozdrcení daňových úniků a vyšší veřejná kontrola nad ekonomikou. Co je však pro status quo zamilovaný do Bruselu na Podemos to nejznepokojivější, je to, že chtějí reformu samotné Evropské unie, když popisují současné euro-uspořádání jako „past“.

Jak už jsme tento týden referovali, ač je jméno (a tvář) Alexise Tsiprace teď už dobře známá, tak máme podezření, že zatím jen málokdo pořádně zná Pabla Iglesise, generálního tajemníka španělské levicové strany Podemos…

Vichry demokratické změny cloumají Evropou.

V Řecku se změna jmenuje Syriza, ve Španělsku si říká Podemos.

Naděje přichází.

Hasta La Victoria, SYRIZA – PODEMOS … Venceremos! „(Až do vítězství – Budeme vítězit!“

* * *

A je dost jasné, že jsou to vichry sociální změny…

Jeden z pochodujících, Jose Maria Jacobo, řekl tiskové agentuře Reuters, že přívrženci Podemos chtějí vrátit úder politické třídě této země.

„Je to jediný způsob, jak vykopat všechny ty politiky, kteří nám všechno berou. Už nám zkouší sebrat i důstojnost. Tu nám ale jen tak nevezmou.“

* * *

Jak dnes hlásí Bloomberg:

Vůdce španělské strany proti zbídačování Podemos Pablo Iglesias slíbil restrukturaci národního dluhu, pokud se mu povede své výsledky v průzkumech převést na volební vítězství, čímž bude následovat příkladu svého spojence, řeckého ministerského předsedy Alexise Tsiprase. „Musí to být rozhodná restrukturalizace,“ řekl Iglesis, 36, příznivcům na sobotním pochodu Madridem. Dohoda „by měla být odpovídající tomu, že jsme čtvrtou největší euro-ekonomikou,“ dodal.

Tato strana rovněž slíbila, že se pustí do španělského hluboce zakopaného establišmentu přezdívaného „la casta“, který dominoval politice země od pádu fašismu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz