Německá vláda chce, aby Facebook <FB.O> byl daleko proaktivnější při svém monitorování a v případě potřeby odstraňování zakázaného stejně jako urážlivého obsahu ze své platformy sociální sítě. Ministr vnitra Thomas de Maiziere v Berlíně navštívil kanceláře Facebooku a řekl, že tato společnost sice, když o to byla požádána, tak odvedla dobrou práci při kolaboraci s úřady, je však třeba, aby při mýcení rasistických komentářů, nezákonných symbolů a ohlašování teroru jednala více samostatně.


„Facebook má nesmírně důležité ekonomické postavení a stejně jako všechny velké podniky má i nesmírnou sociální odpovědnost,“ řekl de Maiziere, než na Facebook začal naléhat, aby při odstraňování takovéhoto obsahu dělal více, aniž by ho o to bylo třeba žádat.

Vláda byla k Facebooku kritická už v minulosti. Političtí vůdci a regulátoři si stěžovali, že tato největší světová sociální síť s 1,6 miliardami uživatelů měsíčně je moc pomalá v reakcích na nenávistnou mluvu a na anti-imigrantská poselství.

Loni ministr spravedlnosti Heiko Maas Reuters řekl, že Facebook musí poslouchat přísnější německé zákony zakazující rasistické sentimenty, i když jde o něco, co by bylo ve Spojených státech vzhledem ke svobodě slova povoleno.

Maas řekl, že Německo má kvůli své nacistické minulosti nulovou toleranci k rasistickým a nenávistným příspěvkům a tak očekává, že Facebook bude také bdělejší.

De Maiziere se s uznáním vyjádřil ke snaze Facebooku vyvinout software, který bude lépe identifikovat nezákonný obsah, pochválil jeho úsilí o boj proti dětské pornografii a řekl, že uživatele správně ve svých podmínkách varoval před šířením nezákonného obsahu.