Americký ministr zahraničí nalevo si 26. srpna potřásá rukou s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na jejich setkání v Genevě ve snaze prosadit obnovu mírových rozhovorů o válkou rozervané Sýrii. Tak, jak Jižní fronta už tento týden předpovídala, vztahy mezi Kurdy a USA mají daleko k tomu obrázku, jaký nám syrská Kurdská strana demokratické unie (PYD) maluje, abychom mu uvěřili.


„Jsme pro jednotnou Sýrii. Nepodporujeme iniciativu Kurdů za nezávislost,“ řekl v pátek po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem Kerry.

Kerry zdůraznil, že americké síly jsou zapojeny do spolupráce s určitou „složkou“ kurdských sil „na velice omezeném základě.“

Lavrov k tomu dodal:

„Kurdové musí zůstat součástí syrského státu, zůstat součástí řešení problému a nikoliv se stát faktorem zneužívaným k rozdělení Sýrie.“

Ruský ministr zahraničí rovněž uvedl, že teď je jednou z klíčových záležitostí dosáhnout oddělení „umírněných sil od militantů Jabhat al-Nusra.“ Podle Lavrova USA informovaly Rusko o četných skupinách rebelů, které považují za teroristy.

„Dnes nám naši američtí partneři ve skutečnosti poprvé dali seznam organizací rebelů, které se připojily po americkém zprostředkovatelství k zastavení bojů,“ dodal Lavrov.

Rusko a USA se údajně dohodly na četných záležitostech zaměřených na prosazení mírového procesu v Sýrii. V nadcházejících dnech se v Genevě sejdou experti z obou států, aby si vyjasnili podrobnosti o tom, na čem se v pátek vlastně dohodli.

Zdroj:  southfront.org