Němci kritičtí k islámu a k masové migraci prchají na stránku VK, známou také jako ruský Facebook, aby tak unikli cenzuře svých příspěvků a možným raziím u sebe doma. Svoboda projevu se v Německu v posledních měsících dostala pod palbu s tím, jak rostou počty Němců zatčených, uvězněných nebo pokutovaných za to, co německý stát považuje za nenávistnou mluvu na internetu. Německá vláda dokonce povolala giganty sociálních médií jako Facebook, aby sledovali příspěvky kritické k muslimům nebo k masové migraci.


Takže teď čím dál více německých uživatelů internetu prchá na ruský ekvivalent Facebooku, tj. na síť VK, čímž unikají před cenzurou, hlásí Die Welt.

Síť VK čím dál proslulejší jako vytoužené místečko evropských skupin politického okraje se pro mnoho Němců stává posledním útočištěm, když prostě chtějí vyjádřit svou nespokojenost s probíhající migrační krizí, aniž by se museli bát, že jim komentáře smaží, nebo že by je VK prásknul policii.

Ač v současnosti není známo, kolik Němců tuto službu využívá, tak několik vysoce profilovaných vůdců proti-islamizačního hnutí PEGIDA, jako vůdce Lutz Bachmann a bývalá členka Tatjana Festering na této stránce mají účty. Podle VK je jejich uživatelská základna celosvětově kolem 90 milionů lidí.