Ve Washingtonu mají za to, že za hackerským útokem na servery Demokratické strany USA stojí Rusko, a projednávají zavedení nových sankcí proti Moskvě, píše list The Wall Street Journal. Po prolomení sítí Demokratické strany se na webu WikiLeaks objevilo 19 tisíc dopisů, z kterých zejména vyplývá, že během primárních voleb pracoval stranický aparát fakticky pro Hillary Clintonovou proti Berniemu Sandersovi. Štáb Clintonové obvinil z proniknutí na servery Rusko, které prý chce tím pomoci Donaldu Trumpovi k prezidentskému úřadu.


Někteří příslušníci FBI a americké rozvědky rovněž soudí, že prolomení serverů Demokratické strany je dílem hackerů napojených na Rusko, připomíná list.

Pro zavedení sankcí bude Bílý dům muset veřejně obvinit Moskvu nebo „hackery podporované Ruskem." Americká vláda zatím neuvedla jména těch, kdo podle jejího názoru stojí za prolomením pošty demokratů, píše WSJ.

Navíc bude rozhodnutí o nových ekonomických sankcích proti Moskvě vyžadovat konsensus uvnitř amerických mocenských struktur, avšak američtí úředníci nedospěli zatím k společnému názoru v této otázce, píše list s odkazem na informované zdroje.

Moskva označuje obvinění z napojení Ruska na tento incident za absurditu, která, podle slov tiskového tajemníka ruského prezidenta Dmitrije Peskova „ hraničí s naprostou pošetilostí." Kreml zdůrazňuje, že se vždy vyhýbá jakýmkoliv akcím nebo výrokům, jež se dají vyložit jako zásah do volebního procesu.

Zdroj: wsj.com