Jedna ze tří školaček, které v únoru 2015 odešly z Východního Londýna, aby se přidaly k Islámskému státu, zemřela ve válečné zóně, jak odhalil rodinný právník. Advokát Tanime Akunjee řekl, že rodina Kadizy Sultany se dověděla o její smrti před několika týdny. Panuje přesvědčení, že zemřela letos v květnu při ruském náletu na baštu této teroristické skupiny v syrské Raqqa, hlásí ITV News. Její sestra Halima Khanom v prohlášení pro tento kanál uvedla:


„Tak nějak jsme to předpokládali. Ale alespoň víme, že už je na lepším místě.“ Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že tuto zprávu nemůže potvrdit.

Slečna Sultana, 16, uprchla 17. února 2015 spolu se svými kamarádkami Shamimou Begun a Amirou Abase z londýnského letiště Gatwick do Turecka.

Všechny tři dívky se provdaly za bojovníky Islámského státu – včetně Australana a státního příslušníka USA – a dvě se, jak se dověděly jejich rodiny, do několika měsíců po příjezdu do Sýrie staly vdovami.

Slečna Sultana navázala kontakt se svou rodinou, protože byla údajně nešťastná a údajně plánovala útěk od této teroristické skupiny. Údajně existovaly i plány na její záchranu s účastí britských a tureckých úřadů.

Guardian dnes ráno tvrdil, že tyto dívky byly „nalákána propagandou ISIS“, když ostatní je hájili jako nevinné, protože nejspíš podléhaly on-line přikrášlování a „vymytí mozků jim naservírovali až do postele.“ 

Snímek CCTV (zleva doprava) Kadiza Sultana, Shamima Begum a Amira Abase prochází bezpečnostní na letišti Gatwick. Credit: Metropolitan Police.

Otec Amiry Abase Abase Hassan trvá na tom, že jeho dcera nebyla žádná extremistka a popsal ji jako „úplně normální dítě, které se stalo obětí extremistů.“

Avšak pan Hassan rovněž přiznal, že svou dceru bral na četné islamistické demonstrace – jednu, když jí bylo jen 13 let.