Britská ponorka třídy Astute nemohla zaútočit na objekty v Sýrii, díky kvalitně provedené protiraketové operaci různorodých sil Vojensko-mořské pěchoty RF ve Středozemním moři. Myslí si to bývalý velitel Baltské flotily, admirál Vladimir Valujev. Podle deníku Times jaderná ponorka královských vojensko-mořských sil Velké Británie třídy Astute, ozbrojená řízenými střelami a torpédy, se nemohla podílet na vojenských operacích proti Sýrii, protože byla nucena manévrovat v konfrontaci s ruskými ponorkami.


Předpokládá, že britský velitel ponorky mohl mít možnost vymanit se ze sledování v případě střetnutí s lodí, letadlem nebo dieselovou ponorkou.

„Námořní vojenská loď může hledat ponorky vlečnými hydroakustickými stanicemi a v režimu ovládání šumu. Od protiponorkového letadla IL-38 je téměř nemožné se ukrýt, když zjistí, kde se ponorka nachází. Pokud ne, pak se ponorka musí ponořit hlouběji a dostat se z dohledu magnetometru," řekl Valujev.

Podle jeho názoru je jaderná ponorka schopna odtrhnout se od dieselelektrické za čtyři až pět hodin.

„Chod dieselové ponorky závisí na rychlosti. Při otáčkách tři uzly se může pohybovat více než pět dní a při nejrychlejší rychlosti pouze několik hodin," řekl agentuře.

„V každém případě, ať si naši soupeři pamatují do budoucna, že jsme potenciálního nepřítele sledovali, sledujeme a budeme sledovat," uzavřel ruský admirál.

Zdroj: snews.com