Novináři britské televize Sky News podnikli vlastní vyšetřování a zjistili existenci trasy pašování zbraní z Ukrajiny přes Rumunsko do Západní Evropy a na Blízký Východ. Podle informace televize se novinářům podařilo po několikaměsíčních jednáních setkat s členy rumunského gangu obchodníků se zbraněmi. Novináře znepokojila prohlášení pašeráků, že jsou ochotni prodat zbraně každému, kdo zaplatí, včetně teroristům.


Členové gangu měli v kufru auta různé zbraně, řekli, že mohou dopravit tisíce pušek a munice k nim. Mysleli, že novináři koupí jejich zboží.

„Dovážíme to z Ukrajiny s municemi, můžete mít, kolik chcete," řekl jeden z nich novinářům. Podle zprávy Sky News obchodníci prozradili, že zbraně jsou pašovány z Ukrajiny do Rumunska, po čemž je jiný gang přepravuje do Západní Evropy a na Blízký Východ. Západní Evropa je hlavním odběratelem tohoto zboží.

Obchodníci řekli, že pracují pouze se střelnými zbraněmi, avšak mají napojení na jinou skupinu, která se specializuje na těžké zbraně, granáty a miny. Novinářům nabídli zejména odstřelovačské a poloautomatické pušky, brokovnice, lovecké pušky a pistole.