Než Edward Snowden šokoval v létě 2013 svět odhaleními, která od té doby nejenže změnila vše, od domácí po zahraniční americkou politiku, ale především všem umožnila zahlédnout, co opravdu ta NSA den za dnem dělá, tak více než rok předtím bývalý zaměstnanec NSA a nyní slavný vynašeč William Binney poskytl magazínu Wired děsivé podrobnosti o tom, co pak následující léto důkladně Snowden doložil. My jsme o tom v roce 2012 psali pod nadpisem „Jsme už takto blízko od předání klíčů k totalitnímu státu“ – Velký bratr ožije v září 2013.


Nepřekvapuje, že v roce 2012 se s tím Binneymu dostalo jen málo pozornosti – když v té době se na jeho poukazy nahlíželo jako na absurdní a směšné konspirátorství. Teprve po této skutečnosti začalo být zjevné, že má úplnou pravdu. Co je důležitější, po Snowdenových odhaleních, se Binneyova prohlášení stala už evangeliem.

Proto věříme, že přinejmenším určitá podmnožina americké populace projeví zájem o to, co dnes bývalý vysoký činitel NSA Binney řekl, neboť tento proslulý vynašeč v neděli v interview v rádiu prohlásil, že NSA ve skutečnosti má „všechny“ emaily smazané Hillary Clinton a že kdyby FBI chtěla, tak k nim přístup dostane.

Binney promlouvající v nedělním rozhlasovém programu Aarona Kleina „Investigativní rádio Aarona Kleina“ vysílaném v New Yorku a ve Philadelphii vytáhl možnost, že to hacknutí serveru Demokratického národního výboru neprovedli žádní Rusové, nýbrž spíše nějaký naštvaný americký zpravodajec plný obav z ohrožování národně bezpečnostních tajemství Clintonovou kvůli používání jejího osobního emailu.

Binney byl architektem programu dohledu NSA. Proslulým vynašečem se stal po své rezignaci 31. října 2001 poté, co u této agentury strávil více než 30 let. Odkazoval se na výpověď před senátní Justiční komisí z března 2011, kdy zpovídali tehdejšího ředitele FBI Roberta S. Muellera, v níž Mueller mluvil o možnosti FBI dostat se k různým databázím, „aby sledovali známé a podezřelé teroristy.“

„To, o čem Mueller mluvil je o vstupech do databáze NSA, což se ukázalo samozřejmě i v materiálech zveřejněných Snowdenem, v nichž se také ukazuje přímý přístup FBI a CIA do databáze NSA. Nad čímž mimochodem není žádný dohled. Takže to znamená, že NSA a spousta agentur v americké vládě tyto emaily mají také.“