Pokus USA silou odebrat Krym u Ruska, aby mohl být poloostrov vrácen Ukrajině, se může stát příčinou třetí světové války, prohlásil republikán Donald Trump, který promluvil ke svým přívržencům v Ohiu. Miliardář rovněž reagoval na kritiku, kterou ho zahrnuli po interview, které poskytl zpravodaji ABC. V tisku se psalo o tom, že Trump neměl ponětí o připojení Krymu k Rusku v roce 2014.


„Vím to přesně. Bylo to asi před dvěma lety", řekl Trump. Kromě toho si vzpomněl na rozhovor se zpravodajem ABC, kterému řekl, že Rusko nepřipravuje invazi na Ukrajinu. Na to zpravodaj namítl, že Rusko „už na Ukrajině je".

„Řekl jsem, ano, dobře, bylo to před dvěma lety. Mám na mysli, že se tedy chcete vrátit zpátky, chcete, aby začala třetí světová válka, abychom ho (Krym) vrátili zpátky?" podotkl Trump.

Ve svém vystoupení v Ohio se republikán rovněž vyslovil pro spojenectví s Ruskem v boji s teroristickou skupinou Islámský stát. Kandidát na prezidenta USA dodal, že by se k nim mohly připojit i „sousední země, možná i NATO".