V Kosovu je nejméně pět vojenských výcvikových táborů ISIS, kde se cvičí budoucí teroristé pro válku a sebevražedné bombové útoky.  V Kosovu je nejméně pět vojenských výcvikových táborů umístěných ve vzdálených oblastech u hranic této samozvané republiky s Albánií a s Makedonií. V pátek to oznámil Sputnik s odkazem na zdroje blízké zpravodajským službám.


Podle tohoto zdroje jsou největší tábory umístěny v oblastech přilehlých k linii měst Urosevac a Djakovica stejně jako v okrese Dacani, zatímco menší tábory leží v regionech Prizren a Pec.

Tento zdroj uvádí, že v současnosti je členy teroristické skupiny ISIS asi 324 kosovských Albánců včetně 38 žen a ti bojují s vládními vojsky v Sýrii a v Iráku.

Rekrutování budoucích teroristů má dvě fáze; tu první fázi, jak řekl zdroj Spuniku, vedou mimovládní organizace operující v Kosovu a četné soukromé školy.

„Budoucí teroristé Daesh projdou ‚vymytím mozku‘ a rovněž je učí arabsky a studují Korán, po čemž následuje tzv. ‚bojová praxe‘ a což je výcvik vedený bývalými členy Kosovské osvobozenecké armády (UCK). Typická výuka seznamuje bažanty mj. s vedením gerilové války a se zacházením se zbraněmi,“ řekl zdroj.

„Navíc je v každém táboře několik teroristů z Daesh, kteří vybírají, kteří bažanti půjdou do války nebo je připraví na roli sebevražedných bombových útočníků,“ dodal s poukazem na 70 rodin kosovských Albánců, které se rozhodly přidat se k ISIS.