Levicové Finsko uvrhlo muže do žaláře za to, že se uchýlil „k nepřiměřené sebeobraně“ při odražení přepadení jeho domova. (ilustrační foto) Od RT: Vlastník domu ve Finsku byl odsouzen ke čtyřem letům žaláře a těžké pokutě poté, co zahnal útok tří vetřelců, kteří se mu pokusili vyloupit dům. Ti zloději mezitím dostali mírnější vězeňský rozsudek a ještě od své oběti dostanou odškodnění. (Foto: Youtube, ilustrační)

V dubnu 35 letý muž z města Hyvinkää jen 50 km severně od finské metropole Helsinek slyšel klepání na přední dveře jeho předměstského domu a spěchal otevřít. Jakmile odemkl, vrazili dovnitř tři cizinci třímající baseballové pálky a střelnou zbraň a vrhli se na něj. Muž ustoupil do kuchyně, kde naše nůž a s tím už vetřelce, dva muže a ženu, přemohl.

Jediný muž ozbrojený jen nožem odrazil tři ozbrojené loupežníky se střelnou zbraní.

Místo aby dostal medaili a na jeho počest se konala slavnost, byl odsouzen do vězení.

Soud strávil téměř čtyři měsíce přezkoumávání případu, aby přišle s neočekávaným rozsudkem.

Vlastník domu byl odsouzen za tu „nepřiměřenou sebeobranu a pokus o zabití,“ hlásí zprávy z Helsinek. Odsedí si nepodmíněný trest čtyř let a dvou měsíců, které musí strávit ve vězení. Ten muž bude rovněž útočníkům na sebe muset zaplati odškodnění s celkovým postihem 21 000 € (567 000 Kč). Tyto zprávy neuvádí informace o vážnosti zranění, jaká ti pachatelé přepadení domu utrpěli, je však známo, že tu událost přežili.

I ti útočníci jsou odsouzeni za trestný čin přepadení domu s násilným útokem, leč však jejich trest zdaleka není tak přísný.

Všichni tři dostali rok a dva měsíce podmíněného rozsudku, což je ve Finsku podle případu podobné podmíněnému odkladu trestu nebo domácímu vězení. Pachatelé si rozsudek odbydou mimo vězení, ale budou muset dodržovat přísný vězeňský řád.

To trio bylo rovněž odsouzeno, aby vlastníkovi domu zaplatilo odškodnění, ale pokuta jich všech dohromady byla přisouzena na výši 3 000 € (51 000 Kč).

Ten soudce ale snad už mohl těm lupičům dát i dům tohoto muže, konec konců, oni jsou přeci jasnými oběťmi.

Proto v USA se vší vážností říkají, že když tě postihne vloupání, tak to máš postřílet.

Zdroj: prisonplanet.com