"Byl to podvod a přišli jsme o velkou částku,“ řekl třetí červencovou středu po jednání vlády ministr financí Andrej Babiš. Podpořil zdanění finančních náhrad církví, které do Sněmovny poslal Jihočeský kraj a vyděsil ve vládě lidovce. "Víme všichni, že náhrady byly předražené, zemědělská půda nestojí 44 korun za čtvereční metr.  Návrh zdanit to je určitě menší kompenzace toho, co stát musí církvím zaplatit za ten vymyšlený odhad, píší pz.cz.


Pokud si pamatuji, tak ČSSD to měla jako hlavní volební tah," prohlásil Andrej Babiš a nezapomněl připomenout  sociálním demokratům, že před volbami slibovali přehodnocení podoby církevních restitucí a teď se k tomu vedení strany nehlásí.

 

A jak to dopadlo ve vládě?

I když se vláda neshodla na postoji k návrhu Jihočeského kraje, který počítá  i se zdaněním příspěvků na činnost, zdá se,  že návrh ve Sněmovně patrně podpoří jen poslanci ANO, část ČSSD a za opozice patrně KSČM a poslanci, kteří se do Sněmovny dostali za  Úsvit.

Ve vládě podle IDnes.cz hlasovali čtyři ministři za ANO pro zdanění církevních restitucí, dva se zdrželi, stejně jako sociální demokraté. Lidovci byli kategoricky proti.

"Hlasování ve Sněmovně bylo velice podivné, velice kontroverzní, hlasovalo se po půlnoci, byla tam podivná přestávka, hlasovali s hlasem stíhaného poslance,“ připomenul Andrej Babiš novinářům způsob, jakým byly církevní restituce prosazeny hlasy poslanců ODS, TOP 09 a ještě poslanci ze strany Lidem, která se odštěpila od Věcí veřejných.