Po neúspěšném pokusu o státní převrat v Turecku se vztahy mezi vládou této země a USA, které mohly vědět o připravovaném puči, ale nezastavily ho, podstatně změnily, řekl v interview pro Sputnik italský politolog Germano Dottori. „Je zřejmé, že vztahy mezi (tureckým prezidentem Recepem Tayyipem) Erdoganem a USA se velmi změnily po tom, co se stalo. Podle mého názoru o tom není žádných pochyb. Jestliže bude v Turecku skutečně obnoven trest smrti, aby byli odstraněni někteří pučisté, tak ho to do značné míry vzdálí od Evropy", zdůraznil pracovník katedry strategických výzkumů Žímské univerzity LUISS.


„Hlavní otázka spočívá ani ne tak v tom, kdo konkrétně stál za pokusem státního převratu v Turecku a jestli s tím měl něco společného Fethulláh Gülen, který teď žije v USA. Problém spočívá v tom, abychom pochopili, proč USA nezastavily tento pokus, když věděly, že určitá část vojáků se chystá ho provést? Domnívám se, že Američané neudělali nic proto, aby zastavili spiklence, protože doufali, že puč bude úspěšný", řekl.

Ve snaze vysvětlit takové stanovisko USA Dottori řekl, že důvodem mohlo být rozhodnutí Ankary obnovit vztahy s Moskvou po dost dlouhé krizi.

„Myslím si, že se to stalo především proto, že se Američanům nelíbilo rychlé sblížení Turecka s Ruskem. Podle mého názoru je to jediná okolnost, která mohla znepokojit kancelář prezidenta Baracka Obamy. Vždyť on se dívá na Turecko jako na budoucí kanál, přivádějící íránský plyn do Evropy, který by se v takovém případě stal alternativou ruského plynu", řekl Dottori.

„Je zajímavé, že tu noc, kdy byl proveden pokus o státní převrat, Američané mlčeli až do prohlášení ministra zahraničních věcí Johna Kerryho, který vyjádřil naději na pokračování turecké politiky. Jinak řečeno, oni počítali s tím, že se puč podaří. A teprve za čtyři hodiny vyšel na scénu Obama, který se postavil na stranu demokraticky zvolené vlády. A potom jménem Severoatlantické aliance totéž udělal (generální tajemník Jens) Stoltenberg", řekl Dottori.

Italský odborník také upozornil na to, že turecká vláda už „přijala protiopatření" na letecké základně Incirlik, odkud s největší pravděpodobností před očima amerických vojáků v noci, kdy se odehrál pokus o puč, startovala letadla F-16. 

„Jestliže se bude Erdogan tvrdohlavě snažit vytvářet nátlak na USA, může dosáhnout horšího výsledku. USA má řadu nástrojů, jak zatlačit na Turecko, včetně finančně-ekonomické sféry", řekl Dottori.