Vážení čtenáři, přinášíme vám aktuální krátké zprávy z portálu Rusvesna. 1; Britskému učiteli hrozí propuštění za to, že nesprávně oslovil transgendera. Britskému učiteli Joshuovi Sutcliffovi pozastavili výkon profese, protože označil žáka-transgendera za dívku. 2; Na Ukrajině chtějí zrušit „svátek agresora“ 8. březen. Ukrajinský Ústav národní paměti navrhuje změny v kalendáři ukrajinských svátků.


26; Rekordní úroda pšenice v Rusku ohrožuje americké farmáře, píší americká média. Američtí farmáři zabývající se pěstováním pšenice prohrávají se svým tradičním soupeřem. Wall Street Journal vydal poraženecký článek o nové ruské hrozbě: výrobci pšenice z Ruské federace útočí na pozice USA.

27; Vy všichni jste naši vazalové! USA se snaží ustavit v OSN diktaturu. Skandální návrh zákona navrhuje trestat státy, které na úrovni OSN budou vystupovat proti postojům USA.

28; Medveděv: Růst ekonomiky Ruska přesáhne 2%. Tempo růstu ruského hospodářství může přesáhnout dvě procenta, prohlásil premiér Ruské federace Dmitrij Medveděv.

29; Maďarsko chce vytvořit v Zakarpatsku „Zakarpatskou lidovou republiku“, říká ukrajinský expert. Na Ukrajině jsou rozhořčeni, že Budapešť zpracovává místní Ukrajince a financuje pro ně kursy maďarského jazyka.

30; Kurs bitcoinu se propadl o 30%. Události na trhu kryptovalut se dají charakterizovat jako panika.

31; U Oděsy ve dvoře domu došlo ke střelbě. Jeden muž zemřel na místě, druhý se v těžkém stavu nachází v nemocnici.

32; V Rostechu informovali o umělém intelektu nejnovějšího Su-35. Stíhačka s maximální manévrovatelností analyzuje cíle, které registruje a okamžitě stanová, kterou zbraní který cíl zničí.

33; Tři jaderné letadlové lodě USA se přiblížily ke břehům KLDR. Doprovázejí je raketové křižníky, torpédoborce a jaderné ponorky s raketami s plochou dráhou letu na palubě.

34; Ukrajinská armáda se snaží připravit obyvatele Republiky o elektřinu a dodávky plynu.

35; Ukrajinský bezpilotník pronikl na ruské teritorium. Operátor Dronu evidentně počítal s tím, že aparát zůstane nepovšimnut díky své vysoké rychlosti.

36; Nebezpečný experiment. K čemu může vést vybudování amerického úložiště jaderného paliva na Ukrajině? V Černobylské zakázané zóně bude brzy zahájena výstavba centralizovaného úložiště vyhořelého jaderného paliva.

37; Internet se baví nad problémy Donalda Trumpa při podávání rukou na summitu ASEAN. Účastníci si podávali ruce v řetězu: pravou ruku vlevo stojícímu, levou ruku vpravo stojícímu. Ruce tedy bylo nutno překřížit.

38; New York Times otiskla mapu Ukrajiny, na které je Krym označen za sporné území. Zrada tentokrát přišla odněkud, odkud ji nečekali: Média hlavního spojence a protektora „vrazili Ukrajině nůž do zad“.

39; Další dvě hvězdy se připojily k Putinovu týmu: Šachový velmistr Sergej Karjakin a hokejista Jevgenij Malkin.

40; Neustále se ohlížíme dozadu. Proč hledáme pravdu v minulosti a odvracíme se od současnosti? Proč je pro Rusy pohodlnější hledat chyby či velikost v carské, stalinské nebo perestrojkové epoše a ignorovat přítomnost?

41; Optimismus: Aktivita podnikatelské sféry v Rusku se v říjnu dostala na své maximum od roku 2013.

42; Jak řídit prezidenty USA a neupoutat pozornost? Byl zveřejněn článek – skutečná master class ukrajinského analytika: Zatímco establishment USA si myslí, že Trump koordinuje svá rozhodnutí s Moskvou, Bílý dům řídí ukrajinský „analytik“ Ponomar.

43; Jde o provokaci. V Radě federace reagovali na průnik ukrajinského bezpilotníku nad ruské území. V Radě federace označili narušení vzdušné hranice Ruska za provokaci a pokus zatáhnout Rusko do války na Ukrajině.

44; Olympiáda bez ruské vlajky? Jet nebo nejet na takovou olympiádu? Mezinárodní olympijský výbor může zakázat sportovcům ruské výpravy vystupovat na Zimních hrách 2018 pod státní vlajkou.

45; Usekli mi ruku v Donbasu. Podvodní účastníci ATO vydělávají na pohádkách o „krvavých separatistech“. V Kyjevě objevili muže, který převlečen za účastníka ATO nedaleko stanice metra Darnica prosil o almužnu. Donutili jej sundat obvazy. Ruce pod nimi byly naprosto zdravé.

46; Ukrajina zůstane kvůli protiruským sankcím bez uhlí, říká Medvedčuk. Ukrajinská moc přišla kvůli konfliktu v Donbasu o přístup k většině uhelných dolů.

47; V USA došlo v nočním klubu ke střelbě. Jsou oběti na životech. V nočním klubu Underground Atlanta došlo v noci na pondělí ke sporu a jeden z mužů začal na své oponenty střílet.

48; Všechno spěje k velké válce, říká Zacharčenko. Za poslední tři roky podnikla Republika veškerá opatření na přípravu k odražení plnohodnotného útoku ze strany ukrajinské armády.

49; Doněcké ministerstvo vnitra dostalo zprávu o bombě v centru města. Anonymní zpráva o zaminování budovy v centru Doněcka přišlo přímo na Ministerstvo vnitra Doněcké republiky.

50; Opilý příslušník ukrajinské národní gardy zastřelil v okolí obce Mirnoje u Volnovachy svého kolegu. Oběť zemřela na místě.

51; Bylo odhaleno tajemství copu Julie Timošenkové. Politický poradce Alexej Sitnikov prozradil, že cop je výsledkem jeho někdejšího mediálního poradenství. Timošenková dráždila svou ženskostí a sex-appealem, který bylo možné neutralizovat jen tím, že se politička mohla stylizovat do role matky nebo učitelky. Na matku v té době byla příliš mladá...

52; Generál SBU odhalil „židovské spiknutí“. Na Ukrajině se obávají vytvoření „židovské republiky“ v roce 2020.

53; V Kremlu odpověděli na slova bývalého šéfa CIA o tom, že Putin zastrašil Trumpa. Tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov komentoval tvrzení bývalého šéfa CIA Johna Brennana. Taková prohlášení se dělají vždy jen proto, aby omezila prezidentovi možnost činit svobodná rozhodnutí.

54; Ukrajinští neonacisté strhli maďarskou vlajku z budovy městské rady v Zakarpatsku. Kromě toho členové strany „Svoboda“ v Užgorodu demonstrovali před maďarským konzulátem.

55; Azov chce dobýt Evropu pomocí německých neonacistů, píše Der Spiegel. V řadách ukrajinského nacionalistického batalionu Azov se ocitá čím dál více žoldáků z Německa a dalších zemí Evropy.

56; Vztahy Turecka a Ruska se rozvíjejí s každým dnem, říká Erdogan. Turecký prezident poznamenal, že se stále častěji uskutečňují kontakty mezi oběma zeměmi na nejvyšší úrovni.

57; Stojíme proti sobě už „čelo na čelo“, říká Lukašenko o aktivizaci NATO. Bělorusko a Rusko stojí na svých západních hranicích tváří v tvář aktivizujícím se silám NATO.

58; Ukrajinská ministryně zdravotnictví Uljana Suprun připravila ukrajinské nemocnice o prostředky narkózy. Lékaři jsou v šoku. Stát už nebude nakupovat preparáty pro anestézii pro ukrajinské nemocnice, prohlásila Suprun. Získala přezdívku „Doktorka Smrt“

59; Syn francouzské baronesy Iriny von Dreyer Foma Viktorovič von Dreyer získal hned po své matce ruské občanství.

60; Realizace Tureckého proudu probíhá rychleji než se očekávalo, říká turecké ministerstvo zahraničí.

61; Ukrajina je kousek Ruska, říká senátor. Podle politikova názoru Ukrajinu jako samostatný stát nikdo nevnímá.

62; Poklonskaja napsala na policii trestní oznámení na skandálního herce Alexeje Panina, který svými žerty na téma filmu Matylda znevažuje lidské hodnoty a uráží city věřících.

63; Čína se stává superpočítačovou mocností. Čína předehnala jiné země v počtu a kvalitě superpočítačů.

64; Ukrajinský gubernátor napodobuje Ramzana Kadyrova. Senzace! Předseda Nikolajevské oblastní administrativy Alexej Savčenko je ztraceným bratrem Ramzana Kadyrova, tvrdí blogger.

65; Ukrajinská média zmařila topnou sezónu v Doněcké republice. Náměstek ministra výstavby a bytového hospodářství Doněcké republiky Vitalij Kižajev reagoval na provokace kyjevských médií.

66; Na Ukrajině mlátí bojovníky proti korupci, hlásí západní ochránci lidských práv. Na Ukrajině vyzývají úřady země k ochraně aktivistů, kteří vyšetřují korupční případy v zemi.

67; Maďarsko požaduje od Ukrajiny vyšetření incidentu s maďarskou vlajkou strženou ukrajinskými neonacisty. Ukrajina se znovu stala viníkem mezinárodního skandálu.

68; Putin oznámil obnovení vztahů s Tureckem. Vztahy Moskvy a Ankary lze považovat za obnovené prakticky v plném rozsahu.

69; Donbas: Ukrajinští vojáci zmlátili civilního obyvatele. Okolnosti a příčiny události jsou předmětem vyšetřování.

70; Ve Lvově údajně položili bombu pod sochu Matky Boží. Policisté již identifikovali člověka, který zprávu poslal.

71; V Minsku zrušili koncert ukrajinské zpěvačky Džamaly, která zvítězila na Eurovizi 2016. Podle slov organizátorů bylo na koncert prodáno pouhých 100 vstupenek. Do sálu se ale vejde 2.500 lidí. Pro nás je to sice neočekávané, ale žádná senzace, prohlásili organizátoři koncertu. Ti, kdo si vstupenky koupili, dostanou peníze zpět.

72; Děsivá úmrtí ozbrojenců ATO. Nelidská muka a auta zalitá krví. Účastníci trestní operace v Donbasu nadále umírají za děsivých okolností po návratu z války.

73; Zacharčenko popřel informaci o svém souhlasu s přejmenováním Doněcké republiky na ORDLO, jak to požaduje Ukrajina. (ORDLO = Oddělené okresy Doněcké a Luganské oblasti).

74; Ukrajince rozhořčila propagace homosexuality v ulicích Kyjeva. Hodnoty evropského totalitního tolerantismu nejsou ani zdaleka přijímány všemi obyvateli země. (Tolerantismus je nově zavedený pojem pro prosazování a vymáhání přehnané tolerance vůči sexuálním a dalším odchylkám. Původně se tento pojem začal používat za Marie Terezie pro přehnanou toleranci vůči náboženským menšinám.)

75; Bylo zveřejněno datum spuštění prvního reaktoru Jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku. V nejbližší době Rosatom zahájí praktické stádium realizace projektu.

76; Putin informoval o setkání s Erdoganem. Označil je za produktivní. Setkání s tureckým prezidentem probíhají operativně, bez byrokracie a zbytečných pseudodiplomatických procedur, prohlásil Vladimir Putin.