Členové posádky lodí amerického námořnictva, zadržení Íránem tuto zimu, v průběhu výslechu prozradili Teheránu důležité tajné informace. Kromě jmen, hodností a jiných osobních údajů námořníků dostaly íránské tajné služby k dispozici hesla na jejich elektronických zařízení a dokonce i charakteristiky jejich lodí. Ve zprávě o incidentu předložené Pentagonu náčelníkem štábu US Navy admirálem Johnem Richardsonem, leží část zodpovědnosti za to, co se stalo,  na nedomyšlených akcích amerických důstojníků.


Zpráva o zadržení deseti amerických námořníků hlídkou islámských revolučních gard (IRGC) uvádí, že příčinou nehody, k níž došlo v lednu, byla nedbalost posádek, kteří se rozptylovat opravou vadného motoru, uvedla RT s odkazem na agenturu TASS. Výsledkem bylo, že lodě vypluly mimo kurz a byly odneseny k íránským teritoriálním vodám.

Nepozornost námořníků značně poškodila prestiž amerického námořnictva. Během zadržení lodě byli posádky povinni klečet před Íránci na kolenou, držet ruce za hlavou, a vše bylo zaznamenáno na fotografiemi a videem.

Jak vyplývá ze zprávy Pentagonu, během výslechu námořníci sdělili íránské tajné službě důvěrné informace.

"Je zřejmé, že v průběhu výslechu, někteří, ne-li všichni členy posádky uvedli mnohem více informací kromě svého jména, hodnosti, vojenského čísla a data narození vojáka," uvádí se ve zprávě. Námořníci vydali Íránců hesla ze svých osobních přenosných počítačů a telefonů, a hovořili o technických charakteristikách svých lodí.