Americký miliardář George Soros, který se vrátil k operativnímu řízení vlastních fondů pro dlouhé přestávce, si může dobře vydělat na brexitu, píše MarketWatch. Portál podotýká, že situace na trzích se vyvíjela v pátek podle scénáře, který popsal Soros ve svém článku pro list The Guardian před referendem.


„Libra šterlinků skoro určitě klesne značně a rychle, bude-li výsledkem referenda rozhodnutí vystoupit (z EU). Podle mého očekávání bude pokles větší a ničivější, než 15procentní pokles ze září 1992, kdy jsem dokázal získat znatelnou výhodu pro investory mého hedge fondu na úkor Bank of England a britské vlády", napsal Soros.

Právě po „černé středě" 1992 se stalo Sorosovo jméno známo širokému obecenstvu. Podle různých odhadů si vydělal na zlevnění libry 1 až 1,5 miliardy USD, po čemž začali investora obviňovat z útoku na britskou měnu.

Po vyhlášení výsledků referenda v Británii dosáhla cena futures na zlato rekordních úrovní za dva roky — trojská unce stála 1328,20 USD. Zároveň britská libra klesala tak, jako nikdy od r. 1987, dodává portál.

Fondy miliardáře začaly od začátku tohoto roku nakupovat zlato a akcie společností těžících drahé kovy — mj. asi 19 milionů akcií Barrick Gold Corp. Kromě toho patří Sorosovi velký díl ve společnosti Silver Wheaton Corp, která se orientuje na těžbu stříbra. Cena akcií obou společností se značně zvýšila podle výsledků pátku, a může se zvýšit ještě více v budoucnu.

Zdroj: cz.sputniknews.com

  • JEDINEČNÝ NECENZUROVANÝ ČASOPIS VĚDOMÍ, KTERÝ SI ZASLOUŽÍ PODPORU. PRO VELKÝ ZÁJEM ČTENÁŘŮ NOVĚ V PRODEJI V SÍTÍCH GECO TABÁK.