Geologové ve Spojených státech předpokládají, že v příštích dnech otřese Amerikou zemětřesení o síle 9,3 stupňů Richterovy škály. Amerika bude v nejbližších dnech čelit zemětřesení o síle 9,3 na pevnině během deseti otřesů. Taková síla podzemních otřesů může způsobit ničivou tsunami na západním pobřeží Spojených států, domnívají se odborníci, uvedl britský deník Express.


V Kalifornii, podél San Andreaského zlomu v posledních deseti dnech došlo k otřesům mírné síly – v průměru jeden denně. K poslednímu došlo tři míle od  údolí Yucca, uvedla americká geologická instituce US Geological Survey. Jednalo se o poměrně slabé otřesy o síle 3,6 stupně a výzkumníci je zaznamenali v hloubce 1,2 km.

Tyto malé otřesy (celkem asi dvě stě), byly cítit od Santa Barbary až po hranici s Mexikem. Všechny podzemní otřesy se odehrály ve stejné oblasti, takže vědci očekávají, že dojde k drtivému pokračování v otřesech s více než devíti stupni.

Jako píše Express, záchranné služby se připravují na boj s nejsilnějším zemětřesením v zóně Cascadia  (oblast Země, kde se tektonické desky posouvají pod sebe). Očekává se, že z této katastrofické zóny se živelná pohroma bude pohybovat na sever podél západního pobřeží Ameriky.

Američtí vědci již v únoru tohoto roku znekldněně zvýšili pravděpodobnost katastrofy v San Andreaském zlomu o sto procent: Geologové: San Andreas povede k Armagedonu USA