Finský prezident Sauli Niinistö řekl o bývalé švédské ministryni obrany Karin Enströmové, která ho kritizovala za rozhodnutí pozvat v červenci do Finska Vladimira Putina, že „zaostala za světovým děním“, píše Yle. Podle údajů médií byl Niinistö nucen hájit své právo na dialog s Ruskem druhý den summitu o bezpečnosti ve finském městě Naantali.


Enströmová prohlásila, že „ve Švédsku do určité míry jen těžko chápou", proč finský prezident pozval na návštěvu Putina.

Niinistö na to reagoval slovy, že ministryně „tak trochu zaostala za světovým děním".

„Ve všech částech světa jsem slyšel o tom, jak je důležité, aby mezinárodní společenství dalo Rusku na srozuměnou, že se zachovalo nesprávně, přitom je ale pokládáno za zem, s níž je udržování dialogu stejně důležité, jako se všemi ostatními" (All around the world I've heard about how it is very important that the international community make it clear to Russia that it has acted wrongly, yet it is seen as equally important to maintain dialogue), prohlásil finský prezident.

Kromě toho podotkl, že mnohokrát slyšel kritiku na svou adresu kvůli svému vztahu k Rusku ze strany pobaltských zemí, ale podobné stanovisko vyslovené Švédy, to je „něco zcela nového".

Kromě toho vysvětlil Enströmové, že jiné země, mimo jiné i USA, rovněž udržují vztahy s Ruskem. Přitom Moskva, podle jeho slov, nepodnikala žádné pokusy ovlivňovat zahraniční politiku Finska.

V pondělí oznámil šéf finské diplomacie Timo Soini po jednáních se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, že prezident Putin navštíví město Naantali začátkem července. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov potvrdil, že přípravy k návštěvě probíhají, její termíny ale budou oznámeny později.