V Polsku začalo největší vojenské cvičení NATO od konce studené války, uvedl britský deník Daily Mail. NATO se tak snaží ukázat Vladimiru Putinovi, kdo je pánem v Evropě. NATO chce ukázat Vladimiru Putinovi, kdo je pánem v Evropě: v reakci „na ruskou agresi" začalo ve východní Evropě největší vojenské cvičení od dob studené války, kterého se zúčastní 31.000 vojáků, tanků a bojových letadel z 24 zemí, napsal Daily Mail pod titulkem: „NATO shows Putin who's boss“.


Zatímco představitelé Aliance pokrytecky tvrdí, že cvičení není zaměřeno proti Rusku, britský list bez skrupulí propagandistické kampaně (kterak je NATO vlastně takové mírové sdružení) nazval jeho cíl.

V rozsáhlých dvoutýdenních manévrů, pod kódovým označením „Anakonda", které se od roku 2006 koná dvakrát ročně v Polsku, se účastní jak členské země NATO, tak i státy účastnící se programu „Partnerství pro mír", jako je Ukrajina. Tentokrát se cvičení koná asi s tisícem vojáků z Velké Británie, 14 tisíci z USA, 12 tisíc z Polska, okolo tří tisíc bojových vozidel, 105 letadel a 12 lodí, napsaly noviny.

Na oficiálním zahájení polský ministr obrany Antoni Macierewicz uvedl, že cílem manévrů je „otestovat schopnost zemí NATO na obranu své východní hranice", obzvláště v podmínkách „hybridních hrozeb". A jak uvedl náčelník štábu amerických pozemních sil generál Mark Milly, USA svou přítomností ukazují, že „stojí bok po boku s polským lidem".

Tyto manévry začaly před měsícem významného summitu NATO ve Varšavě, kde bude řešena přes rostoucí vojenská přítomnost sil NATO ve východní Evropě, čemuž Rusko vehementně oponuje, tvrdí Daily Mail. Podle Macierewicze v samotném Polsku bude vytvořena dobrovolnická síla o počtu 35 tisíc lidí, která má posílit pravidelnou armádu země.

Vlastně na se Polsko stalo jakousi výmluvou pro velení NATO, které je prý znepokojeno jeho "rusofobií". Například Der Spiegel napsal těžko uvěřitelnou tezi, že je Alinace znepokojena, že je cvičení Anakonda 2016 "příliš nápadně namířené proti Rusku" a přitom "bez nutnosti naplňovat scénář skutečné války". Podle publikace se představitelé NATO snaží "uklidnit" Poláky, ale vláda země, zdá se, od protiruského kurzu nesejde. Článek vyznívá, jako by se vše "dělo" vlastně jen kvůli Polákům, a NATO je v tom nevinně. To je dost chabá výmluva.

V předvečer summitu, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že studená válka je minulostí a Aliance se k ní nechce vrátit. 

Zdá se, že je to naopak.

    Zdroj: dailymail.co.uk, pz.cz