Zbraň podobná americkému railgunu (elektromagnetickému kolejnicovému dělu) se aktivně vyvíjí i v Rusku, řekl RIA Novosti první místopředseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Franc Klincevič. Americký list Wall Street Journal zveřejnil už dříve první záběry z testování zkušebního prototypu railgunu vyvíjeného pro vojenské námořnictvo USA. Soudě podle tohoto příspěvku se jedná o elektricky napájenou střelnou zbraň, která urychluje vodivý projektil pomocí silného elektrického impulzu, a ten může vyvinout rychlost až dva kilometry za vteřinu.


„Informace z listu se pro nás nestala objevem. Na něčem podobném se aktivně pracuje i v Rusku", řekl senátor.

Jak podotýká Wall Street Journal, umožní nový typ Spojeným státům předstihnout rozvíjející se vojenské technologie Ruska a Číny. Předpokládá se, že toto elektromagnetické dělo se bude používat při zajišťování bezpečnosti pobaltských zemí a v Jihočínském moři bude chránit spojence před Čínou. Současně se ale v Pentagonu obávají, že Moskva a Peking uvidí v nové zbrani možnost změnit rovnováhu sil ve světě, což nevyhnutelně vyvolá geopolitické střety, píše WSJ.

Podle mínění France Klinceviče dokáže nová zbraň jen sotva vytlačit dokonce i ve střednědobé perspektivě zbraně tradiční. Doba, která uplyne od prvního testování do sériové výroby, je nesmírně dlouhá, tím spíš, že dosud nebyl vyřešen možná hlavní problém vyvíjení tohoto superděla, jeho drahota, zdůraznil Klincevič.

To, že USA hodlají použít railgun na „frontách", na kterých čelí Rusku a Číně, svědčí o tom, že Rusko doslova zatahují do horečného zbrojení, soudí senátor.

„Když se ale Američanům přece jen podaří značně na tomto směru pokročit, pak není vůbec třeba, aby na to Rusko reagovalo výhradně symetricky. Abychom zabránili změně poměru sil ve světě, máme spoustu jiných možností, které budou v případě potřeby využity. Takže je situace pod kontrolou", prohlásil senátor.