Agentura AFP uveřejnila foto vojáků, které Demokratické síly Sýrie označily za americké commandos. Foto pochází z 25. května. Barack Obama prohlásil koncem dubna v interview pro BBC, že USA neplánují pozemní vojenskou operaci v Sýrii. Přibližně ve stejném čase sdělil, že počet amerických vojáků, jež se nacházejí v Sýrii za účelem pomoci místním oddílům v boji s IS, má být zvýšen na 300 lidí.


Měli to být vojenští poradci, kteří se neúčastní válečných akcí. Avšak lidé zachycení na foto, připomínají spíš vojáky z opravdových bojových jednotek.

Záběry byly udělány na syrském území ve vesnici nedaleko města Rakky, která je faktickou metropolí Islámského státu (organizace zakázaná na území RF — red.).

V poslední době se právě Rakka a okolí staly epicentrem válečných aktivit v Sýrii. Kurdové a příslušníci dalších skupin útočí na město okupované džihádisty.

Na foto je vidět, že někteří příslušníci americké armády mají na své uniformě prýmky kurdských bojových jednotek. Dá se předpokládat, že to mají buď na znamení podpory Kurdů, anebo aby utajili svoji příslušnost k americké armádě.

Přitom se zřejmě snaží, aby nebyli nápadní: samopaly a granátomety mají například v kufrech malých nákladních Toyot, které jsou považovány za „technické dopravní prostředky." Ale četné nevládní jednotky po celém světě často používají tato auta ve vojenských účelech.