Maďarská vláda vyjádřila značné pobouření nad poznámkami nového maďarského kancléře Christiana Kerna, že Maďarsko je „autoritativní stát“. Ministr zahraničí Maďarska Peter Szijarto vyjádřil pobouření nad komentáři pronesenými novým rakouským kancléřem Christianem Kernem, který řekl, že Maďarsko je „autoritativním státem,“ když konkrétně použil slovo „Führerstat“ – což je výraz používaný nacisty k popisu státu podléhajícímu autoritářským principům vedení čili „Führerprinzip“.


Pan Kern tuto poznámku pronesl v úterý ve snaze apelovat na Maďarsko, aby změnilo svou politiku vůči migrantům, hlásí Die Press. Pan Szijarto v rozhovoru s maďarskými médii vrátil úder tvrzením, že přístup Vídně, co se týče migrantů a uprchlíků, je „bigotní a zrozený z frustrace.“

Tento maďarský ministr dodal, že vláda v Budapešti si nedělá iluze, že by změna kancléře nebo kohokoliv na ministerské pozici v Rakousku vedla k jiné politice v otázce migrantů.

Řekl, že jediným důvodem, proč předchozí kancléř Werner Faymann zavedl hraniční kontroly, byl tlak veřejného mínění, spíše než by to bylo politické přání takto postupovat. Nový vůdce Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) vysílá to samé poselství jako jeho předchůdce pan Faymann, co se týče rétoriky proti východním sousedům Rakouska. Pan Faymann v minulosti opakovaně kritizoval imigrační politiku maďarského ministerského předsedu Viktora Orbána a srovnával akce Maďarů s deportacemi, k nimž docházelo za Třetí říše.

Pan Kern rovněž vyjádřil svůj názor k o vlas rozdílnému výsledku rakouských presidentských voleb a k vítězství bývalého vůdce strany Zelených Alexandera Van der Bellena. Varoval, že jen proto, že kandidát strany Svobody Rakouska (FPÖ) získal polovinu rakouských hlasů, tak to přeci není ještě důvod, aby se ohledně migrantů přijímala autoritářská politika: