Nazývali to „volební trik“ a „volební vtip“, ale nově zvolený rakouský president jednou v kampani své strany vyhlásil: „Kdokoliv miluje Rakousko, musí stát za hovno.“ Alexander Van der Bellen – který se jeví jako vítěz nad Norbertem Hoferem ze Strany Svobody asi jen 30 000 hlasy z téměř pěti milionů – má historii odporu ke konceptu národního státu jako takového a k jeho realitě v jeho vlastní zemi. V roce 2007, když byl ještě vůdcem rakouských Zelených, vydala tato strana obrázek psa s rakouskou vlajkou v tlamě.


Na plakátě se psalo: „Schramstni si svou vlajku, ať si zacpeš tlamu,“ s následným prohlášením, že kdokoliv, kdo miluje tuto zemi „musí stát za h**no.“

Tento „žert“ s vlajkou napodoboval kampaň naléhající na majitele psů, aby sbírali exkrementy svých psů do pytlíků a do popelnic. Rakouští zelení vyměnili ten pytlík na obrázku (vpravo) za rakouskou vlajku.

A ač samozřejmě vyvíjeli úsilí, aby se Van der Bellen distancoval od této iniciativy strany Zelených z roku 2007, tak se ta záležitost vynořila počátkem tohoto víkendu při konečném kole presidentských voleb. Zdaleka to nebyl jen „vtip“ či jednorázový incident, říkají kritici, tento přístup zaměřený proti hranicím a národům je v rakouské straně Zelených hluboce zakořeněn, a ta má v této zemi teď presidentský úřad.

Noviny upozorňují na další nedávnější incident, kdy vůdčí Zelený aktivista vyhlásil: „Rakousko je svinský kus hovna!“ když diskutoval o nedávno zavedené pohraniční kontrole kvůli zvládání migrační krize. „To jsou fakta, nikoliv subjektivní názor,“ vystavil na své Facebookové stránce Georg H. Snad není tak překvapivé, že ten syn ruských aristokratů má tak malou náklonnost k zemi svého narození, ale politika Van der Bellena nabrala extrémní obrat během jeho života.

Ten se teď obecně staví proti národní státnosti a místo ní argumentuje za to, aby členské státy Evropské unie přistoupily na plný evropský federalismus. To znamená ‚Spojené státy evropské‘ sestávající ze ‚států‘ v tom volném americkém smyslu.