Západní média a USA podporované mozkové trusty protlačují myšlenku, že Turecko se v Syrské občanské válce obrátilo k pragmatickému přístupu. Podle zpráv začali Alžířané se zprostředkováním rozhovorů zadními kanály mezi Sýrií a Tureckem. Důvodem těchto diskusí jsou obavy Ankary z vytvoření kurdské autonomie nebo i nezávislého kurdského státu v Sýrii. Tyto zdroje tvrdí, že turecký ministerský předseda Ahmet Davutoglu přednesl ty samé obavy, když byl 4-5. března na návštěvě v Teheránu, a navrhl plán na komunikaci s Damaškem o ohrazení Kurdů v Sýrii.


Taková je formální verze probíhajícího procesu. Krátkodobým tureckým cílem je opravdu získat náklonnost Damašku k vyloučení Kurdů z mezinárodního vyjednávání o Syrské krizi. Spolu s tím ale Turecko pořád chce svrhnout vládu Bášara Asada a pokračovat s podporou proti-Asadovských sil včetně teroristických organizací jako ISIS a Al Nusra. Proto Jižní fronta nesdílí Západní optimismus nad nedávnými kontakty mezi Ankarou a Damaškem. Ano, větší část syrských občanů nepodporuje kurdský záměr na zřízení autonomního regionu. Lze však těžko očekávat, že z hlediska podmínek by se mohl rozběhnout jakýkoliv úspěšný dialog. Jakýkoliv turecký pokus o komunikaci se Sýrií, když spolu s tím popírají legitimitu Asada a poskytují pomoc džihádistům v této arabské zemi, je předem ztracený.

Existují navíc zprávy, že syrská vláda využívá kurdského faktoru ve své vlastní hře proti Erdoganovu režimu. V dubnu v syrské provincii Latakia 10 kurdských organizací oznámilo zřízení Spojeného lidového revolučního hnutí jakožto sjednocující síly s úkolem revolučního vystupování ve všech oblastech včetně ozbrojeného boje proti Straně spravedlnosti a rozvoje a systému suverenity Turecké republiky. Tomuto kroku napomáhala Kurdská strana pracujících (PKK) a syrské speciální služby. Tato nově vytvořená skupina už zahájila operace na syrsko-turecké hranici a v některých tureckých městech.