Bitva v syrské provincii Aleppo je riskantní tím, že se může změnit v rozsáhlejší vojenský konflikt, píše The Washington Post. Šéf korespondenčního oddělení v Bejrútu Liz Sly uvádí seznam stran, účastnících se v současné době syrského konfliktu: je to ruské letectvo, útočící ze vzduchu, libanonské a irácké oddíly, pracující „na zemi" pod vedením vojenských poradců z Íránu. Jsou to i různí syrští povstalci, podporovaní USA, Tureckem, Saúdskou Arábií a Katarem, Kurdové, spojení s Moskvou i s Washingtonem, a také bojovníci Islámského státu (zakázaného v Rusku).


Novinářka pochybuje , že podmínky Mnichovských dohod o přerušení střelby v Sýrii budou splněny, naopak, občanská válka se rozrůstá do rozměrů konfliktu, kde proti sobě stojí vedoucí světové velmoci. Podobnou pozici zaujímá i politický konzultant Shaikh Group (organizace se účastnila jednání o syrské krizi) Salman Šajk.

„Tady se točí spirála nestability, která se vymyká kontrole. <…> Vidíme klasický příklad boje, kde je velice těžké určit poměr sil, a to může být velmi nebezpečné", cituje WP Salmana Šajka.

Centrem tohoto boje se stává Aleppo, a v sázce je nejen konec války v Sýrii, ale i geopolitické následky pro celou oblast, dodává pozorovatel novin. Úspěšný pochod syrské armády na Aleppo podle jejího názoru bude mít za následek to, že Rusko získá status vedoucí mocnosti na Blízkém Východě. Kromě toho postup iráckých šíitů a libanonských bojových oddílů rozšíří zónu vlivu Íránu daleko za hranice tradiční „šiítské osy" — k sunnitským oblastem na severu Sýrie.

Pro Turecko bude hlavním problémem objevení se Kurdů u syrsko-turecké hranice — jejich sny o nezávislém státu začínají být reálné vzhledem k postupu na severu Sýrie, kde vládne politické vakuum. Až ho zaplní, získají Kurdové značný impuls ve svém boji.

[quote align="center" color="#999999"]