Jednání o dohodě o volném obchodu mezi USA a EU „selžou“, pokud budou USA odmítat významné ústupky, varoval v neděli před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Těsně v patách návštěvě pana Obamy ve Velké Británii, kde zavrhl představu o brzké obchodní dohodě s Británií, pokud se tato země rozhodne pro Brexit, navštívil pan Obama Angelu Merkelovou v Německu, kde bude tento pár diskutovat jak o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), tak o evropské migrační krizi.


23. DUBNA – HANOVER, NĚMECKO: Protestující demonstrující proti dohodám o volném obchodu TTIP a CETA 23. dubna 2016 před návštěvou amerického presidenta Baracka Obamy v německém Hanoveru. Mnozí Němci jsou dohodami, o nichž se vyjednává mezi Evropskou unií a Spojenými státy a CETA podobnou dohodou Mezi EU a Kanadou, znepokojeni, že budou mít dalekosáhlé dopady na Evropu s pracovními, ekonomickými, ekologickými a právním aspekty. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)

Ale ač pan Obama poučuje Británii, aby držela otevřené hranice a vzdala se suverenity ve prospěch Evropské unie, tak Američané sami odmítají udělat to samé, aby tím pomohli zpečetit dohodu TTIP.

„Američané hned vytahují tu svou myšlenku ‚kupujte americké.‘ To ale nemůžeme přijmout. Oni nechtějí otevřít svá výběrová řízení veřejného sektoru pro evropské společnosti. Podle mě to jde proti svobodnému obchodu,“ řekl hospodářským novinám Handelsblatt Gabriel, který je rovněž německým vicekancléřem.

„Pokud Američané rychle nevycouvají ze svých postojů, tak takovou dohodu o volném obchodu nepotřebujeme. TTIP selže,“ varoval.

(Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)

‚Kupujte americké‘ je zkratkové slovo pro „Zákon o nakupování v Americe“ původně schválený US Kongresem v roce 1933, který vyžaduje, aby vláda USA během vládních nákupů upřednostňovala v Americe vyráběné výrobky.

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) narazilo v Evropě na značnou opozici, která v Německu není zrovna nejmenší, kde kritici vynáší celou řadu věcí o eroze standardů ochrany životního prostředí a pracujících a odsuzují tajnůstkářství zahalující toto jednání.