USA by měly udělat vše, co lze, k zastavení přílivu teroristů z Turecka do Sýrie, řekl 12. dubna Radě bezpečnosti OSN Vitalij Čurkin. Tento ruský zástupce rovněž vyjádřil obavy z toho, že se tito militanti soustřeďují kolem Aleppa. „Kolem Aleppa jsou určité problémy a pan de Mistura potvrdil, že to byla al-Nusra, kdo v regionu Aleppo zahájil ofenzivu, na kterou syrská vláda odpověděla,“ řekl.


Čurkin dodal, že nevylučuje, že za to porušení zastavení palby nezodpovídá jen al-Nusra, ale i některé skupiny považované americkými partnery za umírněné, které ale nevyvinuly dostatečné úsilí, aby se od al-Nusra distancovaly.

Rada bezpečnosti OSN uspořádala schůzi za zavřenými dveřmi, jelikož v Ženevě se blíží další kolo mírových rozhovorů. Bude to už druhá schůze od začátku zastavení palby v únoru.

Připomínáme, že v pondělí ruské ozbrojené síly oznámily, že na základě jejich zpravodajství se asi 10 000 militantů Al Nusra připravuje k útoku na město Aleppo. Rusko rovněž varovalo, že Turecko nadále posílá přes svou hranici do Sýrie muže a zbraně.

Zdroj: southfront.org