Zpráva bývalé vlády Donalda Tuska o leteckém neštěstí u Smolenska, při němž se v roce 2010 zabil polský prezident Lech Kaczyński, byla zfalšována, řekl v sobotu televiznímu kanálu TVP ministr obrany Antoni Macierewicz. Macierewicz byl v předvečer šestého výročí tragédie požádán TVP, aby se vyjádřil ke slovům poslancevládnoucí strany Právo a spravedlnost Jacka Sasina, že předseda Evropské rady Donald Tusk, který v roce 2010 zastával funkci předsedy vlády Polska, by měl být postaven před soud.


„Nevzpomínám si, že by Sasin o tom mluvil, myslím, že nevyloučil takovou možnost. Tusk si zajistil plnou kontrolu nejen v průběhu vyšetřování (v případě havárie letadla), ale i nad každým rozhodnutím vládních struktur. Pak řekl, že nese plnou odpovědnost za vše, co bylo v tomto případě, co bylo uděláno, a zpráva byla zfalšovaná, a falšování vládních zpráv by mělo mít následky,“ řekl Macierewicz.

Počátkem dubna polský ministr obrany oficiálně oznámil obnovení činnosti komise vyšetřující havárii, rozšířenou o 18 odborníků. Antoni Macierewicz opakovaně kritizoval výsledky zprávy bývalé vládní komise vedené Jerzy Millerem, v níž bylo uvedeno, že příčinou havárie byly zejména chyby pilotů.

Desátého dubna 2010 u Smolenska havaroval Tu-154 s polským prezidentem Lechem Kaczyńským. Na palubě bylo 96 lidí – všech 88 cestujících a osm členů posádky letících na pietní akce v Katyni, zemřelo. Mezistátní letecký výbor vydal v roce 2011 závěrečnou zprávu o výsledcích technického šetření, podle kterého bezprostřední příčinou havárie bylo rozhodnutí posádky neletět na náhradní letiště, a systémové důvody – nedostatky v přípravě letu a výcviku posádky. Jak uvedla polská prokuratura, bezprostřední příčinou nehody letadla Kaczyńského byly chyby v činnosti posádky letadla.

Současné polské orgány opakovaně uvedly, že „politickou odpovědnost“ za katastrofu nese Tusk, který spolu s tehdejším ministrem zahraničí Radoslawem Sikorským organizoval Kaczynského návštěvu Ruska.

Zdroj: [ 1][ 2]