Arménský prezident Serž Sargsjan prohlásil během schůzky s velvyslanci zemí OBSE, že vyhrocení konfliktu v Náhorním Karabachu může přerůst v rozsáhlou válku. V pondělí 4. dubna to oznámila tisková služba hlavy státu. „Další eskalace bojových akcí může mít nepředvídatelné a nezvratné následky, a může přerůst v rozsáhlou válku", zdůraznil arménský prezident.


V pondělí rovněž ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov prohlásil, že karabašský problém nemá vojenské řešení. Podle jeho slov proto musí Ázerbájdžán a Arménie „neprodleně přestat porušovat režim příměří".

Ministerstvo obrany Arménie informovalo 4. dubna o zuřivých bojích na celé linii dotyku v Náhorním Karabachu. Obnovení aktivních bojových akcí na linii dotyku potvrdili i v Baku.

Ázerbájdžán vyslovil řadu podmínek k zastavení střelby: osvobození území a obnovení územní integrity Ázerbájdžánu, řekl v pondělí RIA Novosti vedoucí tiskové služby ministerstva zahraničních věcí Hikmet Gadžijev.

„Ale k tomu musí Arménie dle rezoluce Rady bezpečnosti OSN opustit veškeré okupované území, zajistit úplnou územní integritu a suverenitu Ázerbájdžánské republiky, uznané na mezinárodní úrovni", řekl Gadžijev.

Podle jeho slov Ázerbájdžán přijal 3. dubna rozhodnutí o jednostranném zastavení vojenských akcí.