Ve Středoafrické republice byla vznesena nová obvinění proti francouzským vojákům a příslušníkům  mírových sil za sexuální násilí. Komise OSN zahájila vyšetřování nových obvinění za sexuální násilí, zejména ve Středoafrické republice byla sexuální násilí údajně prováděna francouzskými vojáky v Sangaris a burundskými mírovými silami a gabonskými. "Francouzské úřady byly informovány, že tým OSN přijal zprávy o francouzských vojácích v Sangaris, kde  za peníze údajně nutily dívky k sexu se zvířaty," uvedl ve čtvrtek 31.března úředník OSN v New Yorku. "Obdrželi jsme zprávy o případech bestiálnosti, kterých se měli dopouštět i francouzští vojáci, ale v této fázi to nemáme ještě potvrzeno," dodal.


"Přesný počet a povaha těchto obvinění se musí určit," řekl v prohlášení vysoký komisař pro lidská práva OSN, Zeid Ra ada Al Hussein a dodává, že "některé případy jsou obzvláště nechutné, je to velmi vážně. Je důležité, aby oběti byly chráněny a dostaly všechnu potřebnou péči."

Obvinění se týkají také vojenského kontingentu z Burundi a Gabonu  v Car Kemo v době mezi roky 2013 a 2015, tak jako francouzské síly v Sangaris, které byly umístěné přímo na místě během tohoto období ,

"Státy musí zakročit proti svým vojákům,  musí se okamžitě skončit se zneužíváním, potrestat pachatele a udělit příslušné tresty a zabránit dalšímu porušování lidských práv," pokračoval Zeid Ra ada Al Hussein.

Řekl, že odsun těchto vojáků domů jako trest, je naprosto nedostačující za činy, jako je znásilnění nezletilých. Podle prohlášení OSN v New Yorku, vojáci Gabonu a Burundi byli během vyšetřování uvězněni v kasárnách. Tým OSN na místě prováděl rozhovory s oběťmi a shromažďoval informace.

Podle zprávy nevládní organizace AIDS-svobodný svět a podle úředníka OSN byly v roce 2014 drženy tři mladé dívky nahé a svázané v kasárnách v Sangaris a byly nucenu k sexu se psem. Každá potom  dostala peníze.

Více než 25 případů pohlavního zneužívání nebo vykořisťování bylo již hlášeno OSN od začátku roku. Rada bezpečnosti OSN vyslechla zprávu o sexuálním násilí ve čtvrtek 31. března na neveřejném zasedání.

Zdroj: pz.cz, jeuneafrique.com