Podle ministerstva obrany provedly ruské válečné letouny při podpoře pozemní ofenzivy syrských vojsk a milicí domobrany v Palmyře přes 40 průniků a náletů na pozice držené teroristy. Ve čtvrtek syrská vojska s pozemní podporou členů libanonské milice Hezbollah a ruských speciálních sil spolu s Ruským letectvem vstoupila do Palmyry, která byla skoro rok pod naprostou kontrolou Daesh.


V důsledku této ofenzivy ruských bojových letounů bylo v posledních dnech v sousedství tohoto starobylého města v provincii Homs ruskými bojovými letouny rozdrceno 146 objektů pod kontrolou teroristických skupin, hlavně Daesh. Náčelník Kontrolního střediska pro příměří Sergej Kuralenko řekl, že ruské nálety mířily na kontrolní stanoviště, sklady munice, dělostřelecká postavení, tanky a bojová vozidla militantů tzv. Islamistického státu.

Tato správa rovněž konstatovala, že minulý týden vzrostl počet porušení zastavení palby zavedeného 27. února v důsledku narušení spáchaných skupinami spřaženými s Frontou Al-Nusra. Úřady v Damašku a ruské Středisko pro kontrolu příměří sídlící v Khemeimim v provincii Latakia tvrdily, že obecné podmínky zastavení palby se ale dodržují.

Kuralenko však informoval, že během tohoto týdne došlo k jasnému nárůstu provokací přicházejících z pozic pod kontrolou fronty Al-Nusra, tedy ozbrojené frakce Al-Kaiídy v Sýrii, tedy od skupiny uvedené v katalogu teroristických organizací Rady bezpečnosti Spojených národů.

Tento činitel rovněž konstatoval, že válečné letouny Ruského letectva účastnící se protiteroristických operací v Sýrii neútočí na pozice skupin ozbrojené opozice, které jsou zahrnuté v dohodě o zastavení palby.

Ruské Středisko kontroly příměří bude podle Kuralenka pokračovat ve svém neustálém monitorování režimu dodržování dohody o zastavení palby podepsané mezi syrskými vojsky a brigádami ozbrojené opozice. Obecně převažuje příměří, tvrdil tento ruský činitel.

Náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov s tímto hodnocením souhlasil, přičemž vyvracel argumentaci tvrdící, že v Sýrii došlo ke značnému zhoršení situace.

V Rusku považujeme režim zastavení palby za z obecného hlediska dodržovaný a neexistují validní argumenty k prohlášení o zhoršení nebo zhoršování syrského scénáře, dodal Rjabkov.

Počet měst, jejichž náčelníci podepsali zastavení palby, podle ruského Střediska ležícího v Khemimim do pátku stoupl na 51. Zmiňovaná města patří převážně do provincií Aleppo, Damašek, Deraa, Latakie a Hama.

Říci se musí i to, že kromě ruských válečných letounů operují v Sýrii i divize ruských speciálních sil. Tyto jednotky mají na starosti průzkumné úkoly jako odhalení různých zařízení před tím, než na ně Letectvo provede své údery, rovněž na své cíle navádí vrtulníky v odlehlých končinách a řeší i další speciální mise. Podle prohlášení Alexandra Dvornikova, velitele ruských sil v Sýrii, se mohou tyto speciální jednotky, je-li toho zapotřebí, přímo do operací i zapojit.

Lisbeth Mechter

Zdroj: southfront.org