Dnešní politický pragmatismus postrádá na své cestě k naplnění mediální kanály tíhnoucí k liberalismu. Nějaké jiné, než ty konspirující s elitáři a autoritáři, ale jak to intimní a ohavné spolu-pelešení mezi federální vládou (s Ústřední zpravodajskou službou CIA) a liberálními reportéry vlastně vzniklo? Byl to Frank Wisner ředitel skrytého CIA oddělení zvaného Kancelář politické koordinace (OPC), kdo byl v roce 1948 pověřen, aby zrežíroval ‚Operaci Drozd‘ (Mockingbird – drozd mnohohlasý, tj. pták napodobující hlasy jiných ptáků a dalších živočichů dle libosti).


Tato iniciativa přerostla do vyfabrikování „propagandistického, ekonomického a podvratného válčení proti nepřátelským (komunistickým) státům“ vytlačováním autonomního poznávání týkajícího se politického klimatu pomocí implantace názorů podsunutých masám od CIA.

Do roku 1953 byly svedeny a uplaceny více než tři tisíce hyen eufemicky nazývaných, promiňte mi ten výraz, žurnalisté (z více než 25 tiskových a agenturních komplexů) do Ústřední zpravodajskou službou vedeného, peníze peroucího spiknutí.

Když pak v polovině 60. a počátkem 70. let vyšly Wisnerovy machinace najevo, tak vzniklé romány a faktografie (které CIA zoufale, leč uboze a neúspěšně potlačovala) vyvolaly renezanci veřejného odhalování a záplavu vyšetřování.

Zdejší český článek o Operaci Drozd a jejích pokračováních až do dnešních časů např. zde: Vůdčí německý žurnalista: Média CIA tlačí na katastrofickou světovou válku