Sthephen Hawking před dvěma měsíci lidstvo varoval, že jeho dny jsou možná sečteny, když tento fyzik byl mezi více než 1 000 expertů na umělou inteligenci, kteří podepsali otevřený dopis o transformaci robotů na zbraně a o probíhajících „závodech ve zbrojení umělou vojenskou inteligencí.“ Přes noc jsme dostali živý příklad toho, jak rychle se „umělá inteligence“ může, když je vypuštěna do divočiny, dostat do vývojové spirály vymykající se kontrole, v níž se chatovací robot nadaný umělou inteligencí (AI) od Microsoftu stal rasistou, misogynem, nenávidícím Obamu, antisemitou, incest a genocidu propagujícím psychopatem.


Pro ty, co s tím nejsou obeznámeni, Tay je, nebo lépe řečeno byl, projekt umělé inteligence (AI) vytvořený Týmem technologií a výzkumu a Bingu u Microsoftu ve snaze vést výzkum porozumění konverzaci. Bylo to myšleno tak, že to bude robot, se kterým bude moci každý on-line mluvit. Společnost tohoto robota popsala jako „internetovou ségru s umělou inteligencí od Microsoftu, která se neupejpá.“

Původně Microsoft „Tay“ vytvořil ve snaze zlepšit zákaznické služby na svém software rozpoznávání hlasu. Podle MarketWatch byla vymyšlená, aby tweetovala „jako náctileté děvče“ a zkonstruovaná byla tak, aby „se s lidmi družila a bavila je, když se budou vzájemně on-line spojovat při běžných a hravých konverzacích.“

Její chatovací algoritmus je schopen vykonávat četné úkoly, jako např. říkat uživatelům vtipy nebo nabízet komentáře k obrázkům, který jí posíláte. Konstruované ale byla i k tomu, aby personalizovala své interakce s uživateli, když bude odpovídat na otázky nebo se stala zpětným zrcadlem uživatelových prohlášení.

A právě v tom se věci rychle zvrhly.

Jak uživatelé Twitteru rychle pochopili, Tay často rychle vracela rasistické tweety okořeněné svými vlastními komentáři. Co na tom bylo ještě trapnější, bylo to, že jak hlásí TechCrunch, Tay reakce vyvinul personál, k němuž patřili i improvizační komici. To znamená, že když tweetovala urážlivá rasistická zostouzení, tak přitom vypadala uvolněně a nonšalantně.

Pár příkladů: