Lídr neuznaného Majlisu krymských Tatarů, poslanec Nejvyšší rady Refat Čubarov sdělil, že se Krym vrátí pod kontrolu ukrajinské vlády nikoliv diplomatickými, ale vojenskými prostředky. Řekl to v rozhovoru pro ukrajinské vydání „Krym.Realii". Video s politikem bylo zveřejněno na YouTube. Podle vůdce Majlisu, první do Krymu vstoupí příslušníci ozbrojených sil Ukrajiny (OSU). „Rusko opustí Krym, s ním poběží ti, které nazýváme kolaboranty, já nevím, kolik z nich to bude – tisíc, dva.


Všechny tyto iljasové, balbeci, aksenové, konstantinovové – možná utečou dříve, než ruská armáda," předpovídá Čubarov osud současných vedoucích činitelů krymské administrativy.

Hned za ukrajinskými vojáky proniknou na poloostrov bojovníci praporu „Krym", „kteří poloostrov znají a mají tam své příbuzné," pokračoval poslanec. „Vezmou pod ochranu administrativní budovy, silnice, objekty strategického významu," řekl Čubarov.

Jak upozornila agentura Lenta, tajemník ruské bezpečnostní rady 21. března Nikolaj Patrušev řekl, že hrozba destabilizace Krymu není zažehnána. „Není žádným tajemstvím, že kyjevské úřady jsou odhodlány destabilizovat situaci na Krymu, včetně využití národnostního faktoru," řekl na jaltském zasedání Rady bezpečnosti.

18.ledna jeden z koordinátorů tzv. civilní blokády Krymu Lenur Islyamov oznámil vytvoření  krymsko-tatarského dobrovolnického praporu v Chersonu. S jeho pomocí mají radikálové v úmyslu „vrátit území."

Krym se stal ruským regionem po referendu z 16. března 2014, v němž většina obyvatel hlasovala ve prospěch vstupu do Ruské federace. Smlouva o přistoupení k Rusku byla podepsána 18. března. Kyjev odmítl (stejně jako Západ) uznat výsledky plebiscitu. Moskvě naopak tvrdí, připojení regionu bylo provedeno v souladu s mezinárodním právem.

Zdroj: pz.cz, lenta.ru