Jak ještě hlasitěji může to volání „zakažte hotovost“ zaznít? Vzpomeňte, že to bylo teprve loni, kdy jsme začali katalogovat tu narůstající kakofonii šílenců, pro které je zákaz fyzických peněz jediným způsobem jak zajistit, že vklady si nepůjde jednoduše vymanit z jejich ekonomické nadvlády v režimu nulových úroků z vkladů… …


Prostě řečeno, když úrokové sazby spadnou příliš nízko, vkladatelé si prostě peníze vyberou z bank a strčí je do matrací nebo do sejfu, a abychom citovali WSJ z minulého týdne: „Úrokové sazby jsou vždy nízké, bez ohledu na to, co centrální bankéři dělají.“

Nakonec Larry Summers volal po zrušení 100 $ bankovek v USA a v Evropě je 500 € bankovka na cestě mezi dinosaury.

Snad nejvíce vypovídajícím projevem toho, že občané začínají panikařit, je to, že v Japonsku je nákupní horečka po sejfech. Doslova.

„Na tom se ukazuje vágní pocit znepokojení,“ poznamenal japonský zákonodárce, který v pondělí přednesl rostoucí prodeje sejfů v parlamentu.

Teď je záminkou uváděnou pro zákazy velkých bankovek boj proti zločinu. A možná to tak je. Ale ten hlavní důvod je prostý: když už nebudou žádné fyzické bankovky, lidé už nebudou mít žádnou ekonomickou autonomii. Řekněme třeba, že budou stagnovat spotřebitelské výdaje. Žádný problém, dáme zápornou úrokovou sazbu -20%. Můžeme se vsadit, že pak hned začnou utrácet – buď to, anebo zažijí 20% ukrácení svých vkladů.

Krátce žádná hotovost v podstatě znamená žádnou dolní mez a bez jakékoliv dolní meze může být ekonomika ve všech ohledech úplně centrálně plánovaná.

[quote align="center" color="#999999"]