Rada pro spolupráci v Zálivu (GCC) libanonský Hezbollah prohlásila za teroristickou organizaci. Mezitím několik členských států GCC, zvláště pak Saúdská Arábie a Katar, stejně ale také Izrael využívá Jabhat Al-Nusrah k oslabování Hezbollahu v Libanonu. Syrská vláda na rozhodnutí GCC určit Hezbollah za teroristickou organizaci reagovala prohlášením, že v tomto rozhodnutí se odráží Saúdské matení a představuje pokus o únos vůle Arabského lidu v zemích Zálivu, který odmítá normalizaci s Izraelem a navázání vztahů s ním.


Podobně i Írán odsoudil toto rozhodnutí zařadit nejsilnějšího spojence Teheránu v Libanonu mezi teroristické organizace. Syrské ministerstvo zahraničí a expatriotů to komentovalo:

„GCC tímto učinila krok, který je v souladu s politikou Izraele, tj. rozhodnutím GCC klasifikovat Hezbollah jako teroristickou organizaci, protože ten konfrontuje sionistický projekt v regionu a je to izraelský nepřítel, přičemž uznání jeho obětí rezonuje po celém arabském a muslimském světě.“

 

Záměna principů?

Obrázek: Stažení mírových sil OSN UNDOF ponechává 12 – 16 km široký koridor nekontrolovaný UNDOF. V roce 2013 uniklo, že Izrael poskytuje podporu pro Jabhat al-Nusrah, k níž patří i společná zpravodajská a operační místnost na Izraelem okupovaných Golanech, logistická podpora, zbraně, polní nemocnice i přímá bojová podpora. (Zakreslení v mapě Christof Lehman).

Hezbollah je v Libanonu podle zákona registrovanou politickou stranou, která si udržuje milici, která je v souladu s libanonským zákonem. Hezbollah se svolením syrské vlády operuje i v některých částech Syrské arabské republiky. Své vojenské operace koordinuje se zákonnou vládou Syrské arabské republiky, se Syrskou arabskou armádou a se syrskými Silami národní sebeobrany. Údajně to nečiní proto, že by Hezbollah nebo Írán nezbytně schvalovali sekulární vládu v Sýrii, ale protože Sýrie představuje důležitého strategického spojence Hezbollahu a Íránu.

[quote align="center" color="#999999"]