Původně vyšlo v gpolitika.com;  Turecko pokračuje v pádu do propasti, i když jen před pár lety titulky zahraničních médií vyhlašovaly „Turecký vzestup“ a činitelé s experty z USA a z EU popisovali turecké vůdce jako „moderní, demokraticky a reformě orientované, pro-evropské muslimy,“ myslí si analytik deníku Hurriyet Burak Bekdil. …


Západ si navykl na důvěru, že Turecko by se mohlo stát příkladem k napodobení méně demokratickými muslimskými zeměmi Středního východu. Teď se to ale obrátilo vzhůru nohami. Turci budou muset zaplatit za revizionistické ambice a deviantní strategické myšlení svých vůdců vysokou cenu, píše Burak Bekdil v článku pro analytické centrum Gatestonova institutu.

Mezinárodní politika Turecka je chaotická. Jen za pouhých sedm měsíců se stalo v různých tureckých městech 170 lidí obětmi teroristických útoků, do čehož se nepočítají stovky dalších, kteří se stali obětmi střetů mezi tureckými bezpečnostními silami a Kurdy. Turecko rovněž upadá do chaosu za svými hranicemi. Tato země však vede i ještě nebezpečnější zástupnou válku proti šiítům a proti vládám v Damašku, Bagdádu a v Teheránu, stejně jako proti Rusku, které je podporuje.

[quote align="center" color="#999999"]