Po pěti letech konfliktu děla v Sýrii umlkají a Západu nezbývá nic jiného, než počítat s dobrou vůlí prezidenta Ruska Vladimíra Putina a jeho syrského kolegy Bašára Asada, píše n-tv.de. „Je jasné, že v současné době neexistuje žádná jiná alternativa, kromě spolehnutí se na dobré úmysly Putina a Asada", uvádí se v materiálu. Kanál n-tv.de se staví skepticky k příměří v Sýrii, ale autor článku Issio Ehrich poznamenává, že alespoň teoreticky vypadají dohody dobře.


Plán, předložený Moskvou a Washingtonem, podporovala jak syrská vláda, tak i hlavní povstalecké skupiny, které teď budou pod silným tlakem.

Podle názoru Ehricha, jestliže některý z těchto vojenských útvarů poruší příměří, tak to bude jeho konec. V tomto případě jim Západ odřízne svoji i beztak slabou podporu. Týká se to Saúdské Arábie, která při takovém scénáři sotva dokáže něčím ospravedlnit svou pomoc opozičním skupinám.

Nevládní síly, ponechané vlastnímu osudu, sotva mohou zvrátit průběh událostí v Sýrii, ve které armáda Asada za pomoci ruského letectva dosáhla v poslední době značných úspěchů.

[quote align="center" color="#999999"]