Jak jste si už mohli všimnout, turecký president Recep Tayyip Erdogan bude brzy ze situace v Sýrii smyslů zbavený. Aby bylo jasno, v první řadě snahy o uzurpaci vlády od Bashara al-Assada nevyšly moc tak, jak bylo plánováno. Změna režimu chce vždy čas, ale konflikt v Sýrii se táhl už pátý rok, a když se do něj přímo zapojilo Rusko, tak ač to už opravdu vypadalo, že SAA je na pokraji porážky, stejně budoucnost té rebelie nebyla zdaleka jistá.


Ale ať byl osud rebelům před 30. zářím jakkoliv nakloněn, tak jejich záležitosti zasadily zničující údery válečné letouny Moskvy, které začaly létat z Latakie, a ať byly Ankara s Rijádem zpočátku jakkoliv ochotné sedět bokem a dívat se, jak se situace rozehrává, jakmile Rusové s Hezbollahem obklíčili Aleppo, tak pro ně přišel čas – zvítěz nebo zemři. Zásobovací trasy do Turecka byly odříznuty a bez přímé intervence sunnitských sponzorů rebelů by Moskva s armádou Hassana Nasrallaha nakonec vpadla do Aleppa úplně, a pak by to bylo takříkajíc hotové.

Problém pro Turecko, Saúdskou Arábii a Katar je v optice. Je tomu tak, že cokoliv, co v Sýrii kdokoliv dělá, se musí ospravedlnit jako imaginární „válka s terorismem.“ Turecko nemůže říci, že intervenuje, aby ochránilo rebely před porážkou Ruskem, a podobně na tom jsou Saúdská Arábie, Katar, US, Francie a všichni ostatní, co potřebují udržet tu povídačku a předstírat, jako by to všechno nevyvěralo jen ze střetu Západ a sunnité versus Rusové a šiíté.

Toto jsme o tom řekli počátkem tohoto měsíce: Turecko se Saúdskou Arábií potřebují nějak přijít na to, jak překroutit útok na YPG a snahu o záchranu opozice v Aleppu jako operaci proti ISIS, i když ISIS v této oblasti moc přítomna není.

No, to se ale ukázalo být jako nemožný úkol, a tak se Turecko uchýlilo k Plánu B: k možnému bombovému útoku pod falešnou vlajkou a ke staré strategii „obviň Kurdy“.

K útoku na vojenský personál v Ankaře tento týden se přihlásili Jestřábi svobody Kurdistánu (pobočka PKK) jako k odvetě za agresivní kampaň Turecka v Cizre (jak to bylo dokumentováno zde), ale Erdogan využil této příležitosti, aby světu připomněl, že PKK a YPG jsou skoro synonyma. Takže obojí jsou ozbrojené skupiny nikoliv státních aktérů a jestli je jedna z nich teroristickou organizací, tak je to stejné i s tou druhou.

Erdoganovi jeho anti-kurdský postoj nesmírně komplikuje fakt, že jak US, tak Rusko YPG z čiré nutnosti podporují. Tato skupina se ukázala být zvláštním adeptem boje s ISIS a zabezpečila většinu pohraničí s Tureckem. Jak jsme uváděli už v srpnu, to, že se Ankara s Washingtonem dostanou kvůli YPG do střetu, bylo nevyhnutelné. Konec konců US si zajistily přístup do Incirliku jen tím, že Erdoganovi svolili s rozdrcením PKK, ale US tak nějak létaly z tohoto tureckého letiště i na mise na podporu YPG (vojenské křídlo strany PYD). Celá ta věci byla tedy od samého počátku absurdní.

[quote align="center" color="#999999"]