Jak jste možná už slyšeli, opozice je v Sýrii ve vážných potížích. Armáda Bashar al-Assada byla loni v létě v provazech, když SAA bojovala na několika frontách válku proti překypující hromadě sil rebelů včetně ISIS. Pak do Ruska odjel velitel íránských Quds Qassem Soleimani. Poté se všechno změnilo. Od 30. září začalo Ruské letectvo létat na bojové mise z Latakie, aby vymazalo územní zisky rebelů a vydláždilo cestu pro pozemní ofenzivu Hezbolláhu. Jakmile Moskva zastavila krvácení SAA (obrazně i doslova), povolal Írán šiítské milice z Iráku, které spolu se silami Hassana Nasrallaha udeřily na sever k Aleppu.


Teď už je toto město obklíčeno a rebelové odříznuti od svých zásobovacích tras do Turecka. Krátce: je to už jen otázkou času, kdy bude opozice vykořeněna.

Tolik tedy k výroku presidenta Obamy, že „Rusko se vrhá do bažiny, v níž uvízne.“

Jedinou věcí, která by ještě mohla na tomto bodu zvratu rebely zachránit, je přímá intervence skupiny jejich sunnitských sponzorů včetně Saúdské Arábie, UAE, Kataru a Turecka.

Buď to, anebo intervence US.

Jak Saúdové, tak Turci v posledních dvou týdnech naráželi na pozemní invazi, a zrovna dnes ráno řekl mluvčí, že rozhodnutí Rijádu vyslat vojska bylo „finalizováno“.

Ale přímé intervence jsou záludné. Rusko nikdy nepopíralo, že má v úmyslu podpořit syrské vládní síly proti rebelům, když ty všechny Moskva považuje za „teroristy“. Na druhou stranu Washington, Rijád, Doha a Ankara trvají na tvrzení, že ač nepodporují Assada, tak je jejich primárním cílem boj s ISIS. No, ale ISIS je v Raqqě, která není k Aleppu nijak blízko, což znamená, že neexistuje způsob jak pomoci rebelům v jejich boji proti Rusům, Iráncům a Hezbolláhu pod pláštíkem boje s Islamistickým státem.

Na tomto pozadí jsme shledali jako zajímavé to, že Moskva s Washingtonem teď vydávají o středečních náletech na Aleppo odporující si zprávy. Pentagon, aniž by specifikoval čas, kdy k těm náletům údajně došlo, říká, že Rusko vybombardovalo dvě hlavní nemocnice tohoto města.

[quote align="center" color="#999999"]